Categorie├źn

Service

Open Huis het College Vos

Open Huis het College Vos
Onderwijs

Open Huis het College Vos

  • Redactie
  • 01-02-2018
  • Onderwijs
Open Huis het College Vos
VLAARDINGEN - Op dinsdag 6 februari houdt Het College Vos Open huis. De school wordt vanaf 19.00 uur open gesteld voor groep 8 leerlingen en hun ouders die zich willen oriënteren over de mogelijke opleidingen. Nieuw is de beroepsgerichte opleiding PIE (Produceren, Installeren en Energie).

Sinds het begin van dit schooljaar wordt in het 3e leerjaar het beroepsgerichte vak PIE aangeboden en volgend schooljaar wordt dit uitgebreid naar het 4e leerjaar. PIE is de vervanger voor het “oude” vak elektrotechniek. Leerlingen in de bovenbouw krijgen 12 uur per week les in een uitdagende (nieuwe) omgeving.

PIE leidt breder op dan het vak elektrotechniek. Daar waar voorheen een elektricien leert om draden en lasdozen aan te sluiten, leert de leerling nu elektrotechniek, metaalbewerking, lassen, automatiserend besturen, pneumatiek en installatietechniek. Leerlingen zitten achter de computer, moeten programmeren, monteren en stellen apparatuur in bedrijf. De opleiding wordt ook wel “de schone handen techniek” genoemd.

De school heeft het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Nieuwe draaibanken, lasapparatuur, kolomboren, 3-D printers en domotica (draadloos schakelen van apparatuur) geven de werkplaats een professioneel uiterlijk. De leerlingen maken bij het vak PIE ‘echte’ producten waarbij ze de theorie in praktijk brengen. Het niveau gaat hierdoor zienderogen omhoog en de leerlingen zijn zeer gemotiveerd.

Op dit moment, en ook in de toekomst, zit het bedrijfsleven te springen om technisch personeel. Er is een groot tekort aan monteurs op installatieniveau. Dit tekort wordt veroorzaakt door de grote uitstroom door pensionering en door het beperkte aantal schoolverlaters met een technische opleiding. Inmiddels is de vraag zo groot dat er een zeer ‘goede boterham’ te verdienen valt in de techniek. Het beeld dat werken in de techniek vieze handen geeft, is niet meer van toepassing. Zeker niet in de nieuwe technische opleiding die Het College Vos momenteel aanbiedt.

Jongelui en ouders die geïnteresseerd zijn in wat PIE te bieden heeft zijn van harte welkom tijdens het Open Huis

Vlaardingse Openbare Scholengroep

Postbus 6040, Vlaardingen

Meer over Vlaardingse Openbare Scholengroep →