Categorieën

Service

Pluimvee en konijnententoonstelling, maar dan zonder pluimvee

Pluimvee en konijnententoonstelling, maar dan zonder pluimvee
Uit

Pluimvee en konijnententoonstelling, maar dan zonder pluimvee

  • Redactie
  • 18-10-2023
  • Uit
Pluimvee en konijnententoonstelling, maar dan zonder pluimvee

VLAARDINGEN - We hadden er weleens van gehoord, maar ze bestaan echt al langer dan gedacht in onze stad: De Vlaardingse Pluimvee en Konijnenliefhebbers Vereniging en aanstaande weekend vieren ze hun 100-jarige bestaan aan de Watersportweg 7. Op de ‘binnenbaan’ van de Jeu de Boulesclub Vlaardingen vindt er een bijzondere tentoonstelling plaats, een ‘clubshow’.

Pluimvee, de club noemt ze hoenders, zul je er niet vinden want daar is wat mee: ,,Vanwege het landelijke tentoonstellingsverbod voor AI-gevoelige dieren (vogelgriepvirus) worden er geen hoenders, dwerghoenders, serama’s, sier- en gedomesticeerde watervogels gevraagd’’, aldus het clubmagazine dat de tentoonstelling aankondigt.

Geen kippen en eenden dus, maar wel konijnen, cavia’s, duiven en sierduiven. Die binden met elkaar de strijd aan waar het gaat om de mooiste of beste en dat gaat allemaal volgens strikte regels. Wie meedoet moet in ieder geval een fokkerskaart overleggen. Eenmaal uitgestald en gekooid op het tentoonstellingsterrein mag je er, zonder toestemming van het bestuur, ook niet meer ‘aan komen’. We vermoeden dat er dan vals gespeeld kan worden, en het gebruik van een ‘keurstokje’ (om de diertjes even op te porren?) is dan ook verboden.

De dieren die geshowd worden moeten op donderdag 19 oktober al gebracht, en worden de dag erna gekeurd voor de prijzen. Die zijn wat bescheiden, het gaat om voerbonnen en een medaille voor de winnaars. Maar het gaat tenslotte toch om de eer, en vakkundigheid in het zelf fokken.

Of de show toegankelijk is voor publiek is niet echt duidelijk; de Pluimvee en Konijnenliefhebbers Vereniging doet niet zoveel aan campagne voeren of het bijhouden van de website voor dit soort bijeenkomsten. Uit een gedownloade Vraaglijst (reglement) wisten wij toch wat informatie te halen.

Wie wel welkom is, is wethouder Arnoud Proos, want die mag zaterdag 21 oktober de show openen om 11.00 uur.