Categorieën

Service

Proef gratis parkeren van start

Proef gratis parkeren van start
Nieuws

Proef gratis parkeren van start

  • Redactie
  • 31-08-2019
  • Nieuws
Proef gratis parkeren van start
VLAARDINGEN - Het tweede uur parkeren in de openbare garages in het Vlaardingse centrum is vanaf 1 september 2019 gratis, of eigenlijk vanaf vandaag al. De winkeliers en de gemeente willen graag dat bezoekers zich meer welkom voelen in de binnenstad en dat ze langer blijven.

Vanochtend om 11.00 uur gaf wethouder Bart Bikkers het startsein om de proef met het tweede uur gratis parkeren onder de aandacht te brengen. Hij onthulde bij de ingang van parkeergarage Liesveld een promotiebord. Daarbij waren vertegenwoordigers aanwezig van de winkeliersverenigingen, het management van de parkeergarages van eigenaar BKS, collega wethouder Bart de Leede en, als enige ondernemer, de bedrijfsleider van AH in het centrum. Verder was er eigenlijk niemand, behalve dan wat fotografen waarvan één van de gemeente zelf.

De proef duurt maximaal een jaar en wordt daarna geëvalueerd. De vraag is hoe dat gebeuren zal. Eigenaar BKS van de parkeergarages kan wel cijfers overleggen over hoeveel auto’s er mogelijk meer in de garages gestald worden. Er wordt echter niet officieel gemeten of de omzet van de winkeliers in de binnenstad stijgt, dit in samenhang met het bezoekersaantal van de binnenstad. Er wordt dus niets gemeten en na een jaar kun je dus officieel geen conclusie trekken.

Uit de gemeentekas wordt er €150.000 bijgedragen aan de proef en de winkeliers dragen het resterende bedrag bij, tot aan €211.000. Dat zijn de kosten voor het parkeren als je dat het tweede uur gratis maakt en dat geld gaat naar BKS, eigenaar van de garages. Het eerste uur betaal je overigens aan het Liesveld €2,40, en dat is aanzienlijk meer dan in centrumparkeergarages in vergelijkbare steden in de regio als Schiedam (eerste uur gratis en daarna €0,50 per 20 minuten) of Zoetermeer (eerste twee uur gratis en daarna €1,50 per 50 minuten), of zelfs kleinere steden als Naaldwijk (eerste drie uur gratis) en Maassluis (een blauwe parkeerschijf in het centrum voor gratis parkeren en gratis bij Koningshoek).