Categorie├źn

Service

Raadslid overleeft 'motie van wantrouwen'

Raadslid overleeft 'motie van wantrouwen'
Politiek

Raadslid overleeft 'motie van wantrouwen'

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 04-04-2019
  • Politiek
Raadslid overleeft 'motie van wantrouwen'
VLAARDINGEN – Koen Kegel, fractievoorzitter van D66, moet boeten. Dat vond vanavond de Fractie Boers, die tegen Koen Kegel een motie had ingediend. Hij hoefde daarbij zich niet als raadslid terug te trekken, maar wel uit een aantal functies die hij als raadslid bekleedt, waaronder het lidmaatschap van de Werkgeverscommissie. 

Kegel was te ver gegaan toen hij zich met een nepaccount uitgaf voor iemand anders, in dit geval een teleurgestelde ONS Vlaardingen kiezer, aldus de Fractie Boers. Zelf was hij ook nog eens een pleitbezorger van integriteit in de discussie vorig jaar over onder meer de verkiezingscampagne van ONS Vlaardingen en het gedrag en handelen van de raadsleden van ONS Vlaardingen, waaronder Ron Boers.  ,,De heer Kegel heeft zich fel uitgesproken tegen het, in zijn ogen, gebrek aan integriteit bij andere partijen en een aanjager was voor een integriteitscan voor de gemeenteraad’’, aldus de motie van wantrouwen. ,,Als Kegel consequent was dan stapte hij op, want zo zou hij ook reageren naar partijgenoten die niet integer bleken’’, zo luidde de boodschap.

De raad reageerde verdeeld op de aankondiging van de motie, maar een meerderheid vond dat Kegel al genoeg door het stof gegaan was. Eerder had hij publiekelijk excuus gemaakt voor zijn handelen, naar zijn collega’s, de partij en vooral naar de kiezers en de inwoners van Vlaardingen. Een minderheid met de Fractie Boers, ONS Vlaardingen en Beter voor Vlaardingen (BvV) steunde op voorhand de motie. 

Kegel zelf beschreef na het indienen van de motie hoe de afgelopen tijd door hem is beleefd. Aan de partijbesturen op elk niveau heeft hij spijt betuigd en gevraagd of hij kon aanblijven, en zijn excuses heeft hij daarna ook nog gemaakt buiten de partij, in de breedst mogelijke zin.

Veel fracties herhaalden nog even de kritiek die ze hadden op Kegel in deze zaak, waarbij fractievoorzitter Gilles Pappers van ONS Vlaardingen het felst in zijn kritiek was; Pappers zei dat Kegel de partij ONS Vlaardingen ernstig beschadigd had. Hij leek daarmee richting D66 in ieder geval zijn gram te halen voor de ‘val’ van zijn wethouder, Frans Hoogendijk. Pikant detail, wat overigens door geen enkele partij genoemd werd, is dat juist ONS Vlaardingen zich volgens (destijds) interne bronnen zich van nepaccounts bediend zou hebben op social media om andere partijen en tegenstanders aan te pakken. Volgens diezelfde bronnen zou dat zelfs al in 2014 het geval zijn geweest, bij de vorige verkiezingscampagne voor de gemeenteraad.

Aan het eind vond dan uiteindelijk de stemming over de motie plaats, waarbij een meerderheid van 24 stemmen tegen de motie stemde . Een beschamend dieptepunt, aldus raadslid Ingrid Wijker van de Fractie Kerkhof (voorheen SP).