Categorie├źn

Service

Rondje Krabbeplas in de maak

Rondje Krabbeplas in de maak
Nieuws

Rondje Krabbeplas in de maak

  • Redactie
  • 06-03-2019
  • Nieuws
Rondje Krabbeplas in de maak
MAASSLUIS/VLAARDINGEN - In de burgerzaal van het Vlaardingse stadhuis onthulde de gemeente dinsdagvond de plannen met de Krabbeplas. Het recreatiegebied tussen Maassluis en Vlaardingen gaat vanaf begin 2020 op de schop en zal vervolgens stap voor stap - parallel met de aanleg van de Blankenburgtunnel - worden opgeknapt. In 2024 moet 'het Krabbepark', tegelijk met de tunnel, klaar zijn. Met een plas zonder blauwalg, een breder strand, een echty park met een veel diverser begroeiing dan nu en een breed pad rond het water waar wandelaars en fietsers een 'rondje Krabbeplas' kunnen doen.

Stel je voor: brede rietkragen, die het stukje nieuwe snelweg dat straks nog boven het maaiveld uitsteekt, aan het zicht zal onttrekken. Ook fijn voor de sterns als uitvalsbasis in hun zoektocht naar visjes en als schuilplaats voor de grote karakiet. Het riet vormt bovendien een mooi decor door het gebied en voor natuurliefhebbers die over een onverhard pad langs de oever kunnen fietsen en wandelen.

En zwemmen? Kunnen we straks nu eindelijk eens gewoon een zomer zwemmen in de Krabbeplas? De zwemplas wordt verbonden met de nieuwe ‘waterharmonica’ die gezuiverd water vanuit de zoetwaterfabriek in waterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht aanvoert en daardoor zorgt voor voldoende doorspoeling. Daardoor zal de Krabbeplas, in de toekomstige zomers, de functie van zwemplas goed kunnen vervullen. De Krabbeplas ligt in het eeuwenoude polderlandschap dat nog herkenbaar is aan de stroken kavels en het slotenpatroon. Er worden enkele wandelpaden toegevoegd, die de kavel-richting volgen en kleinere wandelrondjes vanuit Westwijk door het park mogelijk maken.

De zwemplas is de kern van het park en dit deel wordt ingericht voor intensief gebruik. Bij het bestaande strand langs de zwemplas wordt een bomenweide en een evenemententerrein aangelegd. Rondom de kern loopt straks een recreatieve route voor voetgangers, skaters en fietsers; het ‘Rondje Krabbeplas’. Alle recreatieve routes in de omgeving takken op het Rondje Krabbeplas aan. Om de toegang vanuit de Westwijk naar het park te verbeteren komt er een fietspad met een nieuwe brug.

De oever van de Poeldijkse Wetering wordt omgevormd naar een natuurvriendelijke oever. Een aantal bosvlakken wordt uitgedund en aan de randen struiken toegevoegd, zodat er meer biodiversiteit ontstaat. Verder wil de gemeente in het project een nieuwe verbinding aanleggen tussen het Krabbepark en het Oeverbos en tussen de Zuidbuurt en de heuvel in het Oeverbos. ,,Zo valt er straks nog meer te genieten in de groene rand aan de westkant van onze stad!'', zo is het idee.