Categorie├źn

Service

Slag bij Vlaardingen waar spektakel

Slag bij Vlaardingen waar spektakel
Nieuws

Slag bij Vlaardingen waar spektakel

  • Redactie
  • 09-06-2018
  • Nieuws
Slag bij Vlaardingen waar spektakel

fotografie: Erik Meijer

VLAARDINGEN De Slag bij Vlaardingen in 1018 is gewonnen en dat viert Vlaardingen 1000 jaar later met een historische veldslag en een groot middeleeuws kampement op zaterdag 9 en zondag 10 juni 2018. De belangstelling op de eerste dag was overweldigend. De teller op zaterdag om 17.00 uur stond op ruim 15.000 bezoekers.

Zo’n 500 handelaren, ambachtslui, boeren, strijders en hun families hebben hun tenten opgezet in de Vlaardingse Broekpolder. Ook spelen stoere strijders hier de Slag bij Vlaardingen na. ,,Dit overtreft al mijn verwachtingen'', zegt een trotse Vlaardinger. ,,Er is belangstelling en enthousiasme uit het hele land. Pluim verdiend en hopelijk zondag weer zo’n dag!''

In de Broekpolder laten honderden re-enactors zien hoe de mensen hier duizend jaar geleden woonden, werkten én ten strijde trokken. ,,Deze geschiedenis-enthousiastelingen beelden het leven in de middeleeuwen uit'', vertelt organisator Kees Nieuwenhuijsen. ,,De groepen komen uit heel Europa en blijven het hele weekend in de Broekpolder. Bezoekers staan oog in oog met de middeleeuwers en een belangrijk historische mijlpaal komt voor ze tot leven.''

De opvoering van de Slag bij Vlaardingen is spectaculair met 250 strijders en een cavalerie met acht paarden. Een middeleeuwse slag van deze omvang is niet eerder in Nederland nagespeeld. Ook op zondag 10 juni voeren de strijders de veldslag nog twee keer op, om 12.30 en 15.30 uur. Mensen die de veldslag willen zien kunnen het beste een uur van tevoren een plekje zoeken op de zittribune of op de dijk.

Ook kinderen mogen op zondag om 11.15 en 14.15 uur weer de arena betreden. Met een zacht zwaard leren ze van een instructeur de basis van het zwaardvechten en daarna nemen ze het tegen elkaar op.

Naast hout- en leerbewerkers, kleermakers en een wapensmid zijn er tientallen handelaren met sieraden, aardewerk en andere middeleeuwse waren. Zelf in actie komen? Dat kan op de boogschietbaan en bij de touwslagerij.