Categorieën

Service

SP 'ontslaat' eigen wethouder en stapt uit college

SP 'ontslaat' eigen wethouder en stapt uit college
Politiek

SP 'ontslaat' eigen wethouder en stapt uit college

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 15-11-2018
  • Politiek
SP 'ontslaat' eigen wethouder en stapt uit college
VLAARDINGEN – De SP is vanavond uit het college gestapt. SP wethouder Arnout Hoekstra deelde na een van tijd tot tijd pittig debat mee ermee te stoppen.

De SP vindt de huidige manier van samenwerken in de raad maar niks, en wilde daar vanaf. Dat liet de fractie eerder deze week merken via een persbericht en vanavond in de raad diende de partij daarover een motie in. ,,Terug naar de tekentafel'', aldus SP-fractievoorzitter Alke van Marsbergen in de raad. Maar wat die ‘tekentafel’ precies inhoudt, werd niet duidelijk. Niet in de motie van de SP en niet in het beperkte debat dat vanavond gevoerd werd.

,,Dit experiment moet een serieuzere kans krijgen, we zijn nauwelijks twee maanden bezig’’, reageerde Ron Boers van ONS.Vlaardingen.  Ook het CDA en Beter voor Vlaardingen riepen de SP op om niet voortijdig de handdoek in de ring te gooien. Anderen vonden dat de SP maar wat duidelijker moest zijn. Wat werd er in de motie bedoeld met 'de tekentafel' en gaat het eigenlijk alleen maar om hoe van het raadsprogramma alsnog een succes te maken?’’ Voor Desiree de Jong van de AOV was de legitimiteit van de avond daarmee zoek: ,,Als het daar over gaat dan is dit niet de plek om daar een debat over te hebben, laat staan met deze motie te komen.''

Voor fractievoorzitter Stefanie Solleveld van de PvdA en anderen was de uitslag van de stemming bij de Begroting, anders dan voor de SP, geen beletsel om gezamenlijk door te gaan met het raadsprogramma. ,,Als een raadsprogramma met een meerderheid is aangenomen dan neemt de hele raad daarna de verantwoordelijkheid voor. Zo werkt dat nou eenmaal.''

De SP kreeg er tijdens het debat van tijd tot tijd stevig van langs, waarbij de ChristenUnie/SGP scherp stelde: ,,U komt vooraf met een duidelijke dreiging en nu met een onduidelijke motie. De vraag die blijft hangen is of we doorgaan zonder de SP'', aldus Erik van Pienbroek van de CU/SGP.

Na een schorsing liet de SP weten geen ruimte te zien om de eigen motie aan te passen. Maar wat zou er veranderen als de motie werd aangenomen? De SP kon die duidelijkheid volgens andere partijen niet geven. De socialisten leken in hun ogen koste wat kost af te stevenen op een voortijdig einde van hun deelname aan het college.

Rond half elf werd de motie in stemming gebracht en die haalde het niet met stemmen 8 voor en 25 stemmen tegen. Burgemeester Annemiek Jetten schorste daarop kort waarna bij hervatting van de raadsvergadering wethouder Arnout Hoekstra zelf het woord nam. Hij deelde daarin mee morgen zijn ontslag in te dienen.