Categorieën

Service

SP wil voetbalwijk in Vlaardingen

SP wil voetbalwijk in Vlaardingen
Politiek

SP wil voetbalwijk in Vlaardingen

  • Redactie
  • 14-07-2023
  • Politiek
SP wil voetbalwijk in Vlaardingen

Arnout Hoekstra zelf als voetballer (rechts) bij het ambtenarenteam van Vlaardingen

VLAARDINGEN – Welgeteld huist er nog maar één voetbalvereniging, DVO’32, aan de Marathonweg. Maar echte Vlaardingers herinneren zich natuurlijk Fortuna Vlaardingen. Fortuna is in 2003 gefuseerd met TSB tot Victoria’04, maar kende een roemruchte historie. In 1962 werd er zelfs nog gespeeld om promotie van de eerste divisie naar de eredivisie; dat lukte net niet. Die historie wil de SP vasthouden, en het liefst in de nieuw te bouwen wijk Fortunapark, op de voormalige velden van Fortuna Vlaardingen aan de Marathonweg.

,,In 1962 was Fortuna zeer dichtbij promotie naar de eredivisie’’, aldus raadslid Arnout Hoekstra van de SP. Bovendien heeft Fortuna destijds met een team vol Oranje-internationals Feyenoord weten te verslaan in De Kuip. Veel Vlaardingers hebben zelf op dit terrein gevoetbald of als toeschouwer van voetbalwedstrijden genoten. Hiermee heeft Fortuna een belangrijk stuk Vlaardingse geschiedenis geschreven’’.

Hoekstra heeft het college van burgemeester en wethouders inmiddels een aantal vragen voorgeschoteld, waarin hij pleit voor aandacht voor de voetbalhistorie in het gebied. Hij vraagt onder meer of het college zelf ook al plannen had in deze richting en dan denkt hij niet alleen aan straatnamen, maar ook aan een mogelijk gedenkteken of andere elementen. Tenslotte vraagt Hoekstra of het college dan ook Vlaardingers wil betrekken, die een speciale band hebben met de geschiedenis van voetbalvereniging Fortuna voor het realiseren van verwijzingen naar de voetbalgeschiedenis.

Mogelijk dat voormalig profvoetballer Jan Bouman , oud speler van Fortuna Vlaardingen en Sparta hierin een rol kan spelen. Zijn zoon Rik heeft al eens eerder een serie podcasts met zijn vader over dat roemruchte verleden gemaakt. Je vindt die hier