Categorieën

Service

SP wil stop op arbeidsmigratie

SP wil stop op arbeidsmigratie
Politiek

SP wil stop op arbeidsmigratie

  • Redactie
  • 12-12-2023
  • Politiek
SP wil stop op arbeidsmigratie

Fotografie: Megin Zondervan

VLAARDINGEN - Het moet nou maar eens afgelopen zijn met de uitbuiting van arbeidsmigranten en met de praktijken van huisjesmelkers. Dat schrijft de SP deze week in een persbericht dat ze aan de media stuurde. De aanleiding is de succesvolle actie van 17 november in de VOP , waarbij zo’n beetje iedereen en alles werd gecontroleerd door verschillende samenwerkende diensten; hieronder de politie, handhaving, de belastingdienst, de DCMR en de NVWA. Het regende er waarschuwingen en boetes.

De gemeente deed dus wat het moest doen, en wat al eerder aangekondigd was. En de SP wil er zeker van zijn dat dit niet eenmalig was. Die belofte kreeg de gemeenteraad op 10 november overigens ook al van wethouder Ivana Somers.

In het bericht benoemt Maurice van Beers van de SP dat ‘Huisjesmelkers en uitzendbureaus de ooit zo gezellige VOP wijk hebben omgebouwd tot een kapitalistisch verdienmodel, terwijl de maatschappelijke kosten van verpaupering en uitbuiting op de samenleving worden afgewenteld’. Dat mag zo zijn, maar critici merken daarbij op dat voormalig SP wethouder Arnout Hoekstra in 2015 de sleutels van de sluiswachterswoningen aan de Westhavenkade overdroeg aan een projectontwikkelaar…die de panden opknapte, waarna ze werden volgestopt met arbeidsmigranten. Daarmee leek de SP indirect mede-veroorzaker van het probleem rond arbeidsmigranten en huisjesmelkers.

De SP vindt tenslotte dat arbeidsmigratie moet worden gestopt zolang het nog niet correct geregeld kan worden. Volgens raadslid Van Beers van de partij leidt arbeidsmigratie te vaak tot uitbuiting en overlast in de wijken.