Categorieën

Service

Steeds meer illegalen in vrachtwagens

Steeds meer illegalen in vrachtwagens
Nieuws

Steeds meer illegalen in vrachtwagens

  • Redactie
  • 25-03-2019
  • Nieuws
Steeds meer illegalen in vrachtwagens
REGIO - Vlaardingen, de Europoort en Hoek van Holland hebben steeds meer te duchten van zogenaamde 'inklimmers', mensen die proberen ongezien vrachtwagens in te klimmen om illegaal Groot-Brittannië te bereiken. Een grote meerderheid van de inklimmers heeft de Albanese nationaliteit. In 2018 waren dat er 897, het jaar ervoor 771. In totaal werden er vorig jaar 1371 mensen aangehouden die in een vrachtwagen waren geklommen. In 2017 waren dat er 944.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maakte deze cijfers bekend aan een Rotterdamse raadscommissie. Hij verklaart de stijging door het 'stijgend aantal migranten dat de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wil maken' en 'door de extra maatregelen die in de loop van de jaren zijn genomen door de overheid en het bedrijfsleven'. Die maatregelen zorgen er voor dat meer inklimmers worden opgepakt. Met honden en CO2-meters zijn relatief eenvouding mensen die zich in trucks of containers verbergen op te sporen.

Sinds 2010 mogen Albanezen vrij rondreizen in West-Europa, voor het Verenigd Koninkrijk is wel een visum nodig. Dat visum kunnen alleen zakenmensen en studenten krijgen, dus proberen de Albanezen de oversteek illegaal te maken. Eenmaal in het VK werken veel Albanezen zonder geldige verblijfspapieren.

Met name Europoort, Vlaardingen en Hoek van Holland merken de gevolgen van de wens van velen om ongezien naar Engeland te komen. Vanuit terminals op die plekken vertrekken dagelijks schepen naar de overkant van de Noordzee, te weten die van P&O, DFDS en Stena.