Categorieën

Service

Supermarkten de fout in met illegale vapes en sigaretten

Supermarkten de fout in met illegale vapes en sigaretten
Nieuws

Supermarkten de fout in met illegale vapes en sigaretten

  • Redactie
  • 10-02-2024
  • Nieuws
Supermarkten de fout in met illegale vapes en sigaretten

VLAARDINGEN - Op vrijdagmiddag 9 februari 2024 heeft het interventieteam van de gemeente Vlaardingen een integrale supermarktcontrole gehouden in samenwerking met Stedin, de douane, NVWA (Nederlandse voedsel- en warenautoriteit) en de politie. Er zijn drie supermarkten op diverse locaties binnen de gemeente gecontroleerd. Er zijn diverse overtredingen geconstateerd, bij geen enkele supermarkt was alles op orde.

Bij één supermarkt heeft het interventieteam 220 illegale vapes aangetroffen en in beslag genomen. De vapes (e-sigaretten) waren voorzien van smaakjes. Per 1 januari 2024 geldt een definitief verbod op vapes met smaakjes. Ook hadden de vapes een te hoge dosering die extra schadelijk voor de gezondheid is. De eigenaar krijgt hiervoor een proces verbaal. Ook kreeg de supermarkteigenaar drie waarschuwingen. Voor het ontbreken van de allergeneninformatie, voor een te hoge temperatuur van voedsel dat te koop werd aangeboden en voor voedsel waarvan de herkomst niet duidelijk was. De eigenaar krijgt de kans om dit op te lossen en kan rekenen op een hercontrole.

Bij een andere supermarkt werd sterke drank aangetroffen zonder de benodigde vergunning. Hiervoor ontvangt de supermarkteigenaar een proces verbaal. Daarnaast ontbraken er arbeidscontracten van medewerkers. De arbeidsinspectie is door het interventieteam op de hoogte gebracht. Ook mistte de allergeneninformatie in de supermarkt. Voor beide feiten heeft de supermarkteigenaar een waarschuwing gekregen en volgt er binnenkort een hercontrole.

Bij de derde supermarkt zijn 800 illegale sigaretten en 90 vapes in beslag genomen. Over de sigaretten was geen accijns betaald. De vapes waren voorzien van smaakjes. De eigenaar krijgt hiervoor een proces verbaal. Ten slotte kreeg de eigenaar nog een waarschuwing voor de mate van hygiëne op de slagerij afdeling. Ook hier vindt op korte termijn een hercontrole plaats.