Categorieën

Service

Uitzonderlijk transport van 57 meter lange rotorbladen door Vlaardingen

Uitzonderlijk transport van 57 meter lange rotorbladen door Vlaardingen
Nieuws

Uitzonderlijk transport van 57 meter lange rotorbladen door Vlaardingen

  • Redactie
  • 25-08-2023
  • Nieuws
Uitzonderlijk transport van 57 meter lange rotorbladen door Vlaardingen
VLAARDINGEN - In de late avond van dinsdag 22 en donderdag 24 augustus vonden er uitzonderlijke transporten plaats in Vlaardingen. Op beide avonden werden onder verkeersbegeleiding drie rotorbladen met een lengte van ruim 57 meter vervoerd. De rotorbladen zijn bestemd voor twee windturbines die worden aangelegd in het Oeverbos. 

Een dergelijk transport is een complexe operatie, waarvoor veel afstemming en onderzoek verricht moet worden. Zo is er vooraf een route-onderzoek uitgevoerd om alle mogelijke hindernissen en de meest geschikte route in kaart te brengen. Het laatste deel van de transportroute van de in Italië geproduceerde rotorbladen voerde – onder verkeersbegeleiding - vanaf de haven van Rotterdam via Utrecht naar Vlaardingen. De omweg via Utrecht was noodzakelijk om bruggen, viaducten en tunnels te vermijden. Via de A20 en de Marathonweg bereikte de bijzondere karavaan uiteindelijk rond middernacht de bouwlocatie. 

Een complicerende factor bij het laatste deel van het transport waren de werkzaamheden die op en rond de Marathonweg plaatsvinden. Om het transport van de 57 meter lange en ruim 13.500 kilo wegende rotorbladen mogelijk te maken zijn op de route tijdelijk verkeersborden en -lichten verwijderd en rijplaten aangelegd in bochten en bij rotondes. 


100 meter hoge bouwkraan

De stalen torendelen voor de turbine worden op een later moment vanuit Polen naar Vlaardingen getransporteerd. Als de bouwkraan met een hoogte van 100 meter is opgebouwd en de weersomstandigheden gunstig zijn, dan wordt medio september gestart met de hijswerkzaamheden. Als de beide Vestas turbines type V117 – 3.6 MW in gebruik zijn genomen, leveren ze 19.000 MWh. Dit is voldoende duurzame energie voor circa 5500 huishoudens. 

Burgerinitiatief

De aanleg van de twee turbines in het Oeverbos is een gezamenlijk initiatief van het Vlaardings Energie Collectief (VEC) en energiecoöperatie De Windvogel. Voor de realisatie van dit project hebben zij zich verenigd in Oeverwind Vlaardingen. Bijzonder is dat dit project een burgerinitiatief is van de circa 4.000 leden van beide coöperaties. Door de bouw van de twee windturbines willen de leden samen de productie van duurzame energie in de gemeente Vlaardingen bevorderen.

Vlaardings Energie Collectief

Willem de Zwijgerlaan 49, Vlaardingen

Meer over Vlaardings Energie Collectief →