Categorieën

Service

Vlaardingen krijgt slavernijmonument

Vlaardingen krijgt slavernijmonument
Politiek

Vlaardingen krijgt slavernijmonument

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 17-06-2023
  • Politiek
Vlaardingen krijgt slavernijmonument
VLAARDINGEN – Er komt een slavernijmonument in Vlaardingen. Dat is de uitkomst van de stemming in de gemeenteraad op donderdag 15 juni over een voorstel van raadslid Salih Akça van de partij DENK. Voor dat monument wordt maximaal €50.000 uitgetrokken en het wordt bij voorkeur geplaatst op een plein dat naar Keti-koti vernoemd wordt; de herdenking van de verbroken ketenen, het einde van de slavernij, inmiddels 160 jaar geleden.

Voor het voorstel stemden, naast DENK, ook het CDA, D66, ChristenUnie/SGP, de SP, het AOV, GroenLinks en de PvdA. Tegen waren Beter voor Vlaardingen, Heel de Stad, Stadsbelangen Vlaardingen en ONS Vlaardingen. VV2000/Leefbaar Vlaardingen en de VVD stemden verdeeld.

‘We zijn ervan overtuigd dat het bij DENK lieve mensen zijn en dat de motie goed bedoeld is’’, zo reageerde Ron Boers van Heel de Stad. ,,We zijn echter zo moe van het ‘weg met ons’ principe, en 'kijk ons eens deugen' ’’, vervolgde hij. ,,Heel de wereld deed aan slavernij en overal waren slachtoffers’’. Neill Voorburg van GroenLinks antwoordde dat dit punt alleen over ons eigen verleden ging, en dat hij moeilijk excuses kon maken voor bijvoorbeeld het Romeinse Rijk.

Raadslid Jeanette van Huizen van de VVD vond het ‘een lastige vraag’, die in de motie werd gesteld. Ze betoogde dat we de geschiedenis niet ongedaan kunnen maken en vroeg zich af of we het niet moesten bekijken in de tijdsgeest van toen. Van Huizen vroeg zich ook hardop af of er toen sprake was van een bewustzijn van misdaden tegen de menselijkheid. Van Huizen: ,,Ik spreek ook de hoop uit dat dit nooit doelbewust heeft plaatsgevonden’’. Met dat betoog en die woorden leek Van Huizen vooral te redeneren vanuit het standpunt van de daders, en voorbij te gaan aan die van de talloze slachtoffers. Later riep ze wel weer op om het principe van gelijkheid voorop te zetten in de samenleving. ‘Maar dat houdt niet in dat er verschillend over zaken gedacht wordt’. Van Huizen was vervolgens wel één van de twee stemmers vóór de motie vanuit de VVD. 

De motie kreeg 20 stemmen voor en 12 tegen. Hoe het monument eruit gaat zien, waar het bewuste Keti-koti plein wordt hernoemd en hoe snel een en ander uitgevoerd wordt is nog even afwachten.