Categorieën

Service

Vlaardingse klederdracht in Streekmuseum

Vlaardingse klederdracht in Streekmuseum
Uit

Vlaardingse klederdracht in Streekmuseum

  • Redactie
  • 10-12-2023
  • Uit
Vlaardingse klederdracht in Streekmuseum

fotografie: Hans Bakker

VLAARDINGEN - In het Streekmuseum aan de Kethelweg 50 is van 16 december tot en met 24 februari een tentoonstelling te zien over Vlaardingse klederdracht. De omliggende steden hadden geen traditie, maar Vlaardingen heeft in de jaren vijftig nog dames gehad die in de streekdracht liepen, die de kap met daaronder het zilveren ijzer op zetten om naar de stad of kerk te gaan. Alleen wanneer zij in de rouw waren droeg men zwart. Men heeft vaak een verkeerde indruk van de Vlaardingse dracht. Deze was niet zwart maar juist zeer kleurrijk.

In het Streekmuseum zijn daarvan voorbeelden te zien. Overdag droeg men het zelf gehaakte mutsje, kwam er plotseling visite dan ging het zilveren ijzer op het ondermutsje met daarop de kanten muts met gouden hangers en spelden om het geheel op zijn plaats te houden. Zonder jas, maar wel met een wollen ‘schortmantel’ ging men op thee visite bij de familie. Een zijden schort en één of twee onderrokken zorgden dat men het niet koud had.

Bijzonder is het doosje met gouden sieraden voor een meisje dat bij haar achttiende jaar in klederdracht zou gaan trouwen. Voor het huwelijk overleed zij, de sieraden zijn altijd in het doosje gebleven en hebben nooit voor iets anders gediend. Is een collectie ondergoed te zien en kanten mutsen waarvan het kant altijd uit België afkomstig was.

In een film over de Vlaardingse Klederdracht is ook het een en ander te zien. Deze film wordt ook vertoond in het Streekmuseum. Het museum is iedere zaterdag en iedere eerste zondag van de maand van 14.00 16.00 uur open. De toegang is gratis.