Categorieën

Service

Vlaggetjesdag in Vlaardingen

Vlaggetjesdag in Vlaardingen
Uit

Vlaggetjesdag in Vlaardingen

  • Redactie
  • 12-01-2024
  • Uit
Vlaggetjesdag in Vlaardingen

VLAARDINGEN - Op 23 januari 2024 gaat de Vlaardingse visserijkenner Henk Brobbel vertellen over de vroegere Vlaggetjesdag in Vlaardingen. Vlaggetjesdag is hier in Vlaardingen begonnen als gewoonte om pas na de zondagse bidstond ‘voor de visserij’, gehouden in de Grote kerk de beschikbare vlaggen en wimpels in de masten van de voor vertrek naar de visgronden gereedgemaakte haringbuizen te hijsen.

Dat de vlaggetjesdag een oude gewoonte was, wordt duidelijk door te lezen in de gedichtenbundel ‘Eerkroon voor de stede Vlaerdinghe’ uit 1743, waarin dichter Arnold Hoogvliet een uitgebreide passage weergeeft over ‘Vlaerdings buyzendag’ waaruit blijkt dat dit feest een oude Vlaardingse gewoonte was en zeer veel mensen op de been bracht. Wanneer het precies is begonnen is niet meer te achterhalen maar de vlaggetjesdag werd in elk geval in de 18e eeuw al gevierd. We weten ook wanneer het is geëindigd: In 1964 werd alhier de laatste echte vlaggetjesdag gehouden. De editie in mei 1971 was een soort vlaggetjesdag, maar meer bedoeld als maritieme omlijsting voor de opening van het nieuwe gebouw van het ‘Instituut voor de Nederlandse Zeevisserij’ ofwel Visserijmuseum en werd officieel ‘Dag van de Nederlandse Zeevisserij’ genoemd. Maar wie herinnert zich niet alle schepen die in de 'Nieuwe Haven' lagen tot Buisjesdag op maandag waarbij de schepen naar zee gingen?

De locatie voor deze lezing is de kantine van Honk- en Softbalvereniging SC Vlaardingen Holy aan de, Zwaluwenlaan 480. Met de auto parkeren bij de flat, aan de overkant het pad inlopen bij de dierenarts en dan rechtsaf het terrein op. Daar kan ook de fiets gestald worden. Aanvang is om 20.00. De toegang is gratis