Categorieën

Service

Voedselintolerantie komt steeds vaker voor

Voedselintolerantie komt steeds vaker voor
Gezond

Voedselintolerantie komt steeds vaker voor

  • Ingezonden mededeling
  • 02-12-2023
  • Gezond
Voedselintolerantie komt steeds vaker voor

VLAARDINGEN - Als je om je heen kijkt dan ken je vast wel mensen die te maken hebben met een bepaalde vorm van voedselintolerantie. De één verdraagt geen gluten, een ander scant alle ingrediëntenlijsten om te controleren of ergens geen pinda’s of noten in zitten. En dan zijn er nog mensen die niet goed reageren op lactose en dus producten waar koemelk in zit niet of slecht verdragen. Er zijn ook mensen die meerdere allergieën hebben. Zij moeten voortdurend opletten dat zij niet iets eten waar zij niet tegen kunnen. Allergische reacties kunnen erg verschillen. Soms krijgt de patiënt hevige darmkrampen, maar er kan ook een anafylactische shock optreden. In dat laatste geval moet er direct medisch worden ingegrepen.

Hulp voor mensen met een allergie

Vooral voor kinderen is het erg lastig als ze allergisch zijn voor bepaalde stoffen. Ze kunnen niet spontaan een snoepje accepteren of een ijsje eten als ze bij een vriendje spelen of tijdens een vakantie. Maar ook voor volwassenen is het lastig. Gezellig uit eten gaan leidt altijd tot het uitgebreid bespreken van de gerechten op de kaart en als er een fout wordt gemaakt eindigt het met een ritje ziekenhuis. Gelukkig zijn er supplementen beschikbaar die ervoor zorgen dat mensen met een allergie een min of meer normaal leven kunnen leiden. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor histamine dan kun je een supplement gebruiken waardoor je bepaalde groenten die histamine bevatten wel eten. Het gaat onder andere om tomaten, champignons en spinazie.

Wat doet histamine?

Histamine komt vrij in het lichaam als er een allergische reactie optreedt op bepaalde voedingsstoffen. Histamine komt dus gewoon voor in ons lichaam. Als je niet allergisch bent dan gebeurt er niets. Dat wat je eet of drinkt wordt verteerd en de afvalstoffen worden via urine en ontlasting afgevoerd. Maar ben je allergisch dan is het een ander verhaal. Je lichaam geeft een waarschuwing met onaangename symptomen om duidelijk te maken dat een bepaalde stof niet wordt verdragen. Bij een histamine intolerantie moet je er dus rekening mee houden dat je voedingsmiddelen die veel histamine bevatten beter kunt mijden.

Wanneer treedt voedselintolerantie op?

Voedselintolerantie kan al optreden bij baby’s. Een baby kan bijvoorbeeld verkeerd reageren op een bepaalde soort babymelk. Door over te stappen op een andere variant kunnen de problemen worden opgelost. Maar ook op latere leeftijd kun je een intolerantie ontwikkelen, bijvoorbeeld voor gluten of lactose. Dit kan geleidelijk gaan maar in uitzonderlijke gevallen reageert iemand ineens heftig allergisch op bepaalde stoffen. Het is altijd belangrijk om uit te zoeken waar je allergisch voor bent. Dit kan door middel van testen in het ziekenhuis. Je krijgt dan bepaalde stoffen toegediend om te zien of je er wel of niet allergisch op reageert. Als het misgaat kan er direct worden ingegrepen en weet je dus waar je aan toe bent. Door middel van allergie remmers kun je in bepaalde gevallen deze stoffen wel beperkt eten zonder klachten te krijgen.