Categorie├źn

Service

Vogelkijkwand aan de Poldervaart wordt vervangen

Vogelkijkwand aan de Poldervaart wordt vervangen
Nieuws

Vogelkijkwand aan de Poldervaart wordt vervangen

  • Redactie
  • 20-01-2023
  • Nieuws
Vogelkijkwand aan de Poldervaart wordt vervangen

IJsvogels kijken in Schiedam. (foto collectie Natuurlijk Waterweg Noord)

REGIO - De vogelkijkwand bij de Poldervaart in Schiedam is in 2018 op initiatief van Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) gebouwd om verstoring van de nestelende ijsvogels te voorkomen. Belangstellenden stonden regelmatig volledig in het zicht van de ijsvogels pal aan de waterkant. Dit gaf veel verstoring. Na de bouw van de wilgentenen kijkwand door leden van de Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) heeft de ijsvogel de afgelopen jaren ongestoord kunnen broeden. In 2022 zijn zelfs drie legsels groot gebracht.

Inmiddels is de wilgentenen kijkwand in zeer slechte staat, ondanks een eerdere renovatie. De kijkgaten zijn vergroot, takken verwijderd en weg gerot. Met een zaag zijn zelfs takken verwijderd. Om te voorkomen dat de ijsvogels in het nieuwe seizoen in 2023 niet meer tot broeden komen is plaatsing van een nieuwe toekomstbestendige vogelkijkwand noodzakelijk. Een nieuwe kijkwand is niet alleen goed voor de ijsvogels maar ook voor belangstellende vogelaars, fotografen en passanten. In de regio is het echt een trekpleister geworden.

De Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) heeft het voortouw genomen om een nieuwe vogelkijkwand te realiseren. Vogelbescherming heeft subsidie toegekend. Eind februari wordt de nieuwe en duurzame vogelkijkwand geplaatst. Vooral de ijsvogels zullen profijt hebben van deze vogelkijkwand.