Categorie├źn

Service

Werk in Museumkwartier nu echt van start

Werk in Museumkwartier nu echt van start
Wonen

Werk in Museumkwartier nu echt van start

  • Redactie
  • 18-05-2023
  • Wonen
Werk in Museumkwartier nu echt van start
VLAARDINGEN - Het bestemmingsplan en wijzigingsplan zijn onherroepelijk en de ontwikkeling van het Museumkwartier kan dan ook echt van start. Op 16 mei 2023, daags na de 750e verjaardag van de stad, is dit feestelijk gevierd. Tal van ‘Vlaardingen750’ vlaggen hangen nog aan de gevels van de nog te transformeren panden aan de kades. Een ode aan Vlaardingen én de rijke historie van deze plek, waar de laatste 200 jaar de haring- en zouthandel van Kwakkelstein en Wamelo & van der Drift het straatbeeld hebben bepaald.

Er is jarenlang gewerkt aan de planvorming en vergunningsprocedures. Na de vernieuwing van het Visserijmuseum tot Museum Vlaardingen én de nieuwbouw op de Hoogvliet locatie, kan nu ook gestart worden met de transformatie van de monumentale- en beeldbepalende panden aan de Westhavenkade en Vetteoordskade. In deze panden realiseert BPD 50 nieuwe appartementen. In het binnengebied daarachter start nu eerst de nieuwbouw van 82 woningen.

De eerste stap is de sloop van een deel van de resterende bebouwing in het binnengebied. Daarna worden de gronden bouwrijp gemaakt en kan worden gestart met de bouw van nieuwe woningen. De verkoop van 31 appartementen en 51 gezinswoningen start deze zomer. Vooral voor starters is er de kans een wooncarrière te starten in het Museumkwartier. Ruim 70 procent van de nieuwbouw valt in het betaalbare prijssegment, onder de NHG-grens.

Historisch karakter

De ontwerpers willen het historische karakter van het Museumkwartier terug laten komen in de nieuwbouw. 'Wat goed is blijft bewaard en wat nieuw is, krijgt het rauwe randje van vroeger'. De poorten in de oude panden van Sprei en Kwakkelstein, waar vroeger de haringtonnen door naar binnen werden gerold vanaf de Westhavenkade worden in ere hersteld en bieden de nieuwe bewoners toegang naar het autoluwe binnengebied. Ook in het ontwerp van de nieuwbouwwoningen zijn elementen, kleuren en materialen verwerkt die refereren aan het rijke visserijverleden.

Van de monumentale panden aan de kades zullen allereerst de gevels en daken worden hersteld in oude glorie. Daarna worden er 50 appartementen in gerealiseerd, waarvan de verkoop volgend jaar zal starten. Het herbestemmen van deze karakteristieke panden vraagt wat meer aandacht en tijd dan de nieuwbouw.