Categorieën

Service

Zo koop je veilig een gebruikte auto

Zo koop je veilig een gebruikte auto
Winkelen

Zo koop je veilig een gebruikte auto

  • Ingezonden mededeling
  • 02-04-2024
  • Winkelen
Zo koop je veilig een gebruikte auto

VLAARDINGEN - Je kunt op tal van plaatsen zoeken naar een gebruikte auto. Je kunt online advertenties uitpluizen, zoeken op speciale auto verkoop sites of een handelaar bezoeken. Maar wil je veilig een tweedehands auto kopen dan moet je wel opletten dat je geen kat in de zak koopt. Sommige verkopers vinden het heel normaal om gebreken te verzwijgen of vragen een te hoge prijs. Je kunt voordat je een afspraak maakt voor een proefrit al wat voorwerk doen om te zien of de auto die je op het oog hebt een goede koop is.

Doe een kentekencheck

Je kunt online een gratis kentekencheck doen om te controleren of de informatie die je hebt ontvangen juist is. De basisinformatie is gratis, wil je uitgebreide informatie over de auto dan zijn hier kosten aan verbonden. Maar die kosten zijn laag en zeker de moeite waard om te investeren. Zo kun je zien wanneer de auto is gekeurd voor de APK en of er groot onderhoud aan de auto heeft plaatsgevonden. Dit onderhoud kan een indicatie zijn dat de auto bij een ongeval betrokken is geweest. Dat hoeft geen probleem te zijn maar het is wel prettig om dit vooraf te weten.

Klopt de vraagprijs voor de auto?

Natuurlijk kan een verkoper voor een auto vragen wat hij wil. Wat de gek ervoor geeft geldt ook voor auto’s. Maar je wilt natuurlijk niet te veel betalen. En ook niet te weinig. Want als de vraagprijs onwaarschijnlijk laag is, dan is de kans groot dat de auto gestolen is. Als je meewerkt aan heling en je had dit logischerwijs kunnen weten dan ben je strafbaar. Je kunt de dagwaarde van je auto berekenen aan de hand van het kenteken. Sommige auto’s hebben een hoge dagwaarde ook als ze al enkele jaren oud zijn. Bij andere merken daalt de dagwaarde harder. Dit heeft alles te maken met de balans tussen vraag en aanbod. Sommige merken en types zijn erg populair, ook als ze al een aantal jaren oud zijn. Dat zie je terug in een hogere dagwaarde. De prijs van de auto kan hoger zijn omdat er aanpassingen zijn gedaan, zoals sportvelgen of een luxer interieur.

Maak een proefrit

Maak altijd een proefrit met de auto. Pas als je ermee rijdt komen mogelijke gebreken aan het licht. Laat je ook zeker niet onder druk zetten om de auto nú te kopen. Als je twijfelt is de kans groot dat je het beter niet kunt doen. Als een verkoper beweert dat er meerdere gegadigden zijn en dat je echt direct moet beslissen of je de auto wel of niet koopt, dan moet je wel heel erg overtuigd zijn wil je dan toehappen. Bedenk dat er in Nederland genoeg gebruikte auto’s worden aangeboden. Tenzij je op zoek bent naar iets heel specifieks komt er vast wel een volgende kans als je er geen goed gevoel bij hebt.