Categorieën

Service

Zo voorkom je vervelende sportblessures

Zo voorkom je vervelende sportblessures
Sport

Zo voorkom je vervelende sportblessures

  • Ingezonden mededeling
  • 22-11-2023
  • Sport
Zo voorkom je vervelende sportblessures

VLAARDINGEN - Sporten is gezond en daarom worden we van alle kanten aangemoedigd om meer te bewegen. Samen met gezonder en meer gevarieerd eten zijn dat dé dingen die je kunt doen om gezonder te leven. Maar dat sporten moet natuurlijk niet leiden tot blessures. Want daar kun je dan flink last van hebben. Niet alleen bij het sporten maar ook in je dagelijks leven. Als je het sporten verstandig aanpakt kun je veel blessureleed voorkomen.

Bescherm kwetsbare lichaamsdelen

Soms is preventie belangrijk. Als je graag tennist bijvoorbeeld komt veel aan op je armen en benen. Je moet een goede looptechniek hebben, maar de bal goed over het net slaan is ook niet geheel onbelangrijk. Om een polsblessure te voorkomen kun je een polsbrace dragen. Datzelfde geldt voor het dragen van een enkelbrace ter ondersteuning van je enkels. Zo voorkom je dat je polsen of enkels overbelast raken en dat er een blessure optreedt. Die kan je met het dragen van braces dus proberen te voorkomen. Ook als je al een blessure hebt en aangepast wilt blijven trainen kun je een brace dragen om het gekwetste lichaamsdeel extra te ondersteunen.

Online hulpmiddelen kopen

Je bent niet van een arts of fysiotherapeut afhankelijk als je hulpmiddelen zoals braces wilt aanschaffen. Die koop je gewoon online, bijvoorbeeld van het bekende merk Bauerfeind. Dit bedrijf levert al vele jaren wereldwijd topkwaliteit hulpmiddelen waarmee je veilig kunt sporten en trainen. Het is belangrijk om dit soort hulpmiddelen op de juiste manier te gebruiken. Laat je hierover dus indien nodig goed voorlichten, bijvoorbeeld door de fysiotherapeut waar je voor je blessure onder behandeling bent.

Een blessure voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg er dus voor dat je sport op een verantwoorde manier. Ga niet meteen voor de hele marathon of pak in de sportschool niet direct de zwaarste gewichten. Spierkracht en conditie moet je opbouwen en dat gaat over het algemeen langzamer dan de meeste mensen willen. Maar toch is het belangrijk om het sporten goed op te bouwen. Steeds een stapje verder levert uiteindelijk het beste resultaat op. Je spieren moeten tussendoor ook de kans krijgen om te herstellen. Daarom is het ook belangrijk om af te wisselen. Als je aan je conditie wilt werken, dan moet je ook krachttraining doen. Datzelfde geldt andersom: Wil je meer spierkracht dan is conditietraining ook belangrijk. Door steeds verschillende spiergroepen te trainen geef je andere spieren de kans om te herstellen. Dit levert uiteindelijk het beste resultaat op.

Afvallen? Ook dan krachttraining doen

Ga je naar de sportschool omdat je wilt afvallen? Ook dan doe je naast conditietraining ook krachttraining. Hier verbrand je namelijk net zo goed calorieën mee. Misschien dat je gewicht op de weegschaal niet snel daalt, maar als vet wordt omgezet in spiermassa dan heb je toch wel degelijk winst geboekt en een goede stap gezet naar een gezonder leven.