Daags na de verkiezingen: wonden likken

22-03-2018 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – ONS.Vlaardingen is bij de verkiezingen de grootste partij geworden in Vlaardingen na het voeren van een uitgekiende campagne, met hier en daar wat Russische en Amerikaanse trekjes en op de achtergrond een leverancier van speelautomaten als financiële sponsor. Zo is er, volgens verschillende bronnen in en buiten de partij, gebruik gemaakt van nep Facebookprofielen om tegenstanders aan te vallen, werden kritische reacties gewist van de ONS-Facebookpagina en de mensen erachter geblokkeerd. De eigen opgevoerde fatsoensnormen werden ook nog eens opzij gezet door illegaal verkiezingsborden door Vlaardingen te plaatsen en folders van de partij ‘op te dringen’  aan wie een ‘nee-nee sticker’ op de brievenbus had. Ook werden successen geclaimd (het tientje van Evides) die niet aan de partij te danken waren, maar aan anderen. Al met al een knappe campagne dus, waarbij communicatie expert Tim Thiel (nummer vier op de lijst) het ‘meesterbrein’ was en Ron Boers, nog steeds ingeschreven als zelfstandig communicatieadviseur, ook zijn aandeel had. Boers was in het verleden ook al eens betrokken bij de campagnes van Leefbaar Rotterdam en Marco Pastors.

Er zijn door ONS.Vlaardingen tenminste 5, en misschien wel 6, zetels gehaald. Vrijdag wordt door burgemeester Annemiek Jetten op het stadhuis bekend gemaakt hoe het politieke landschap er definitief uitziet en wie er restzetels krijgt. Wat ONS betreft zal dat voor Jetten het ‘begin van het einde’ zijn, want de partij heeft al verklaard te gaan werken aan het afzetten van diezelfde burgemeester. Overigens is de burgemeester nog bezig met een integriteitsonderzoek naar ONS vanwege de financiële banden met de genoemde leverancier van speelautomaten.

De meeste andere partijen kunnen hun wonden gaan likken; de SP en VV2000/Leefbaar Vlaardingen hebben hun koppositie verloren en lijken respectievelijk van 5 naar 4 zetels (SP) en van 5 naar 3 zetels (Leefbaar) te gaan. Nieuwkomer Beter voor Vlaardingen pakt vanuit het niets 3 zetels en GroenLinks (3 zetels), de VVD (3 zetels) en het CDA winnen ook, maar het levert die laatste geen extra zetel op. De PvdA (van 4 naar 2 zetels) moet ook nog even wachten op een mogelijke restzetel voordat er conclusies getrokken kunnen worden.

Na vrijdag kan er gewerkt worden aan een nieuwe coalitie met bijbehorend college. Het lijkt voor de hand te liggen dat ONS.Vlaardingen het initiatief neemt, hoewel er weinig bereidheid is tot samenwerking bij ‘de anderen’, zo bleek al in de wandelgangen de afgelopen tijd. Mocht het toch tot een ‘ONS college’ komen dan lijkt Frans Hoogendijk de aangewezen kandidaat om wethouder te worden. Het is te hopen voor hem dat hij collega Ron Boers dan wat meer onder controle heeft; wanneer  Hoogendijk het afgelopen jaar het debat aanging in de gemeenteraad sprong Boers nogal eens ongevraagd bij en nam het woord over.

Veel andere opties dan een coalitie, en college, met ONS zijn er niet: daar zijn de anderen nogal klein voor en dat levert dan mogelijk teveel partijen op om een meerderheid te vormen. Na vrijdag 23 maart zullen we het weten.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date