Categorieën

Service

Omroepdebat verkiezingen: kleurloos en risicoloos

Omroepdebat verkiezingen: kleurloos en risicoloos
Politiek

Omroepdebat verkiezingen: kleurloos en risicoloos

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 09-03-2022
  • Politiek
Omroepdebat verkiezingen: kleurloos en risicoloos
VLAARDINGEN – Iedereen wil het veiliger, schoner, gezelliger (vooral in het centrum) en ook meer woningen. De verschillen waren vanavond verwaarloosbaar in het Groot Omroep Vlaardingen debat, waarbij ditmaal niet de lijstrekkers van de politieke partijen maar de nummers 2 of lager van de verschillende kieslijsten aantraden. Er was eigenlijk maar één opmerkelijk moment, en dat kwam van VV2000/Leefbaar Vlaardingen; de nummer 2 van die partij, Rianne Molenaar, verdedigde het standpunt om het systeem van de afvalpasjes af te schaffen in buurten waar er meer vuil op straat kwam. Een wijkgerichte aanpak noemde ze dat.

De avond werd geleid door twee presentatoren van de Omroep die af en toe de weg kwijt leken; partijen die er niet waren wel naar voren willen halen (o.a. Stadsbelangen), en elkaar aanwijzingen geven, en soms lichte verwijten maken, tussen de debatjes door (de microfoons werden niet altijd dichtgedraaid). In veel gevallen was er ook een ongelijke verdeling van de spreektijd voor de verschillende partijen. Tenslotte werd steeds met een luchthoorn (zo’n toeter met een busje lucht eronder) het einde van elk debat ingeluid. Jammer maar helaas, vooral als er echt iets gezegd leek te worden.

Dat ‘echt iets zeggen’ gebeurde eigenlijk nauwelijks of niet, en de sprekers werden door de presentatoren ook niet echt uitgedaagd. Die kregen af en toe ook wel een aanwijzing vanuit de Omroep zelf (‘je moet meer dit doen’) waarbij pas later op de avond de microfoon toch maar even werd dichtgedraaid. Die presentatoren waren overigens best wel eloquent maar dat was ook wel een struikelblok: er werden nog weleens ‘moeilijke’ woorden gebruikt (afficheren) en lange inleidingen gehouden waarbij je je kunt afvragen welke luisteraars (Dab+ en FM) en kijkers (online via de website) men wilde bereiken. Aan het eind van de avond was er nog een momentje dat er een verbindings-award werd uitgereikt aan de politicus die dus het meest de verbinding met anderen had gezocht die avond. Die werd vervolgens aan iedereen 'als aanmoediging' uitgereikt door het presentatieduo. 

Kortom, de lange zit vanaf 19.30 uur tot even voor 22.30 uur werd waarschijnlijk alleen voltooid door de aanwezige deelnemers bij het debat. En niet door de radioluisteraars of websitekijkers.