Burgemeester zet laatste borduursteek op Tapijt van Vlaardingen

28-11-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Er is twee jaar aan gewerkt, en vandaag was het eindelijk af: het Tapijt van Vlaardingen. Maar liefst zes meter lang 19-draads linnen, geborduurd met wol en met allerlei voorstellingen uit de elfde eeuw. Met als hoogtepunt de Slag bij Vlaardingen van 1018, waar Dirk de Derde de keizerlijke troepen versloeg.

Vandaag borduurde burgemeester Annemiek Jetten de laatste steek op het Tapijt van Vlaardingen. In 2018 was het 1000 jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen plaatsvond en dat heeft geleid tot veel initiatieven. De archeologische vereniging Helinium kwam met het idee om het Tapijt van Vlaardingen te gaan borduren in de stijl van het wereldberoemde Tapijt van Bayeux. De eerste steek werd gezet op 9 november 2017. En de laatste steek dus vandaag, in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Het oorspronkelijke ontwerp is gemaakt door illustrator en beeldend kunstenaar John Rabou. Rabou maakte een viertal panelen met daarop ‘de slag’ en gebeurtenissen in de decennia erna al in 2008. Albert Luten van de archeologische vereniging Helinium kwam vervolgens mede op het idee de panelen te gaan vormgeven op een tapijt. Vanaf 2017 werd er door in totaal zo’n 38 borduursters aan het tapijt gewerkt, en daarbij werd de ‘Bayeux steek’ gehanteerd, en dus niet de ‘gewone’ kruissteek. Een heel werk, waarbij er vriendschappen werden gesmeed en versterkt tussen de borduursters. Die groep is nu zo hecht dat gezamenlijk binnenkort gewerkt wordt aan het vervolg: een tapijt met de historie van Vlaardingen in vogelvlucht vanaf de IJstijd tot aan de Slag bij Vlaardingen. En daar blijft het niet bij, want de periode na de elfde eeuw zal ook op tapijt vastgelegd worden.

Het Tapijt van Bayeux meet zo’n 70 meter en het Tapijt van Vlaardingen zal straks bestaan uit 5 delen van 6 meter; in totaal 30 meter geschiedenis zal vormgegeven worden en naar verwachting uiteindelijk belanden in het Museum Vlaardingen.

Nadat burgemeester Annemiek Jetten vanmiddag de laatste steek op het eerste tapijt had gemaakt, werd alweer de eerste steek van het volgende deel gezet op het nieuwe tapijt. En daarna was er even koffie en taart om het allemaal te vieren.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date