Categorieën

Service

Gezocht: Een burgemeester die risico’s durft te nemen

Gezocht: Een burgemeester die risico’s durft te nemen
Nieuws

Gezocht: Een burgemeester die risico’s durft te nemen

  • Redactie
  • 28-01-2021
  • Nieuws
Gezocht: Een burgemeester die risico’s durft te nemen
VLAARDINGEN – Vanaf vandaag is Vlaardingen officieel op zoek naar een nieuwe burgemeester, een opvolger voor interim burgervader Bas Eenhoorn. Eenhoorn nam vorig jaar het roer over als ‘tijdelijke kracht’, nadat burgemeester Annemiek Jetten er eind 2019 mee gestopt was. De eerste keer vulde Eenhoorn in 2014 de functie in na het vertrek van Tjerk Bruinsma.

In de gemeenteraad, die ook vanavond weer via de webcam online bijeenkwam, werd de functieomschrijving voor een nieuwe burgemeester overhandigd aan de Commissaris van de Koning, Jaap Smit. In figuurlijke zin dan, want Smit vergaderde ook mee vanachter de webcam. In zijn openingswoord reageerde Smit ongebruikelijk door de raad er op te wijzen er (nou eens) zonder gezeur en gedoe mee aan het werk te gaan. Hij refereerde hiermee duidelijk aan alle discussies en conflicten in de raad, en de vaak moeizame verhouding met elkaar en vooral met de vorige burgemeester. Smit meldde ook nog dat ‘politieke kleur van de kandidaat hem helemaal niets interesseerde’. Eerder had raadslid Ron Boers van de gelijknamige fractie daarover gezegd dat het in ieder geval niemand van de PvdA mocht zijn. Boers heeft er overigens voor gekozen geen deel uit te maken van de Vertrouwenscommissie, die straks met kandidaten de gesprekken aangaat. Eenmansfractie Raymond van Haren zit hier ook niet in.

Volgens het functieprofiel moet de burgemeester een visie op de stad hebben, en draagt hij/zij de overtuiging uit dat Vlaardingen voor alle inwoners een fijne plek zou moeten zijn, leefbaar en veilig. En in de aanpak van criminaliteit durft de burgemeester risico’s te nemen en een duidelijk signaal te geven dat zij/hij niet met zich laat sollen.

De burgemeester moet ook en vooral een ‘verbinder’ zijn en dan ‘ook en vooral’ in de raad waar er inmiddels 15 verschillende fracties zijn (!). Een direct gevolg van onderlinge conflicten binnen fracties; de fractie Boers komt voort uit ONS Vlaardingen, de fractie van Haren uit VV2000/Leefbaar Vlaardingen, de fractie Akça uit Beter voor Vlaardingen en de fractie Kerkhof is in zijn geheel afkomstig uit de SP. In de vorige gemeenteraad hadden we ook al de fractie Van Unen, waarbij Marco van Unen uit de CDA fractie was gestapt na een conflict. Met enig historisch besef kun je zeggen dat Vlaardingen voortgekomen is uit strijd, die begon in 1018 bij Dirk de Derde, en dat zet zich nog steeds voort in de politieke arena.

Vanaf volgende week staan in ieder geval de advertenties voor de burgemeester van Vlaardingen in de media, en kan er gesolliciteerd worden. Je moet er maar zin in hebben. Naar verwachting wordt op 28 juni in de raad bekend 'wie het wordt'.