Categorie├źn

Service

'Iedereen verdient een mooi afscheid'

'Iedereen verdient een mooi afscheid'
Nieuws

'Iedereen verdient een mooi afscheid'

  • Ada Onderdelinden
  • 16-12-2019
  • Nieuws
'Iedereen verdient een mooi afscheid'
VLAARDINGEN - 'Iedereen verdient een mooi afscheid', aldus Christian van der Gaag, een bevlogen mensenmens. Even voorstellen: Christian is een Vlaardingse ondernemer. Hij is militair geweest, heeft vervolgens gewerkt als zorgverlener in de sociale psychiatrie en is nu uitvaartondernemer.

Eerder was in dit bijzondere gebouw Naviva gevestigd, waar de start van het leven werd begeleid. Met ingang van het nieuwe jaar zal daar dus de zorg rond het afscheid van het leven een bijzondere plaats gaan innemen. Christian wordt rond 2013 door anderen ertoe aangezet om na te denken over een omschakeling naar het beroep van uitvaartondernemer. Hij start dan met de opleiding tot uitvaartbegeleider en werkt tegelijkertijd in loondienst bij een uitvaartonderneming in Vlaardingen.

In 2017 start Christian als zzp’er de onderneming Melati uitvaartzorg. De melati is een typisch Indonesische bloem. Het is een bloem die tegelijkertijd het leven en zijn schoonheid, maar ook de dood symboliseert. De witte melatibloemen verwijzen symbolisch naar een familielid, of naar een geliefde die er niet meer is. De melati staat voor onschuld en puurheid, maar ook voor verdriet en gemis.

Als freelance-uitvaartverzorger heeft Christian de nodige ervaring opgedaan. Zijn eerste opdracht doet Christian enkele jaren geleden al voor bekenden,
en inmiddels heeft hij met Melati uitvaartzorg al meer dan 55 families mogen begeleiden tijdens de heftige dagen na het overlijden van een geliefd persoon.

Christian spreekt bewust over een afscheidscentrum, en niet over een rouwcentrum. Waarom zet hij nu de stap naar een eigen afscheidscentrum? Christian wil specifieke dingen anders kunnen doen. Hij wil het bijvoorbeeld mogelijk maken de overledene in alle vrijheid te kunnen bezoeken: gedacht wordt aan een 24-uurskamer waartoe de familie met een sleutel privétoegang krijgt. Ook denkt hij aan de optie van een afscheid per dagdeel, niet in afgepaste uren.
Creatief omgaan met mogelijkheden: passend voor iedereen, alle religies, klimaatneutraal, duurzaam, persoonlijk. Hij denkt aan het inrichten van een rouwcafé, om na de plechtigheid samen te zijn, te eten en te drinken en met elkaar verhalen en herinneringen te delen. Kort samengevat: niet kijken naar beperkingen, maar naar mogelijkheden.

Belangrijk is ook de aandacht die gericht is op nabestaanden met dementie  en het betrekken van kinderen bij het rouwproces. Christian pakt een zakje waarin twee zogeheten ‘koesterkeitjes’ zitten. Twee keitjes omhuld met vilt, waarvan er eentje bij de overledene gelegd kan worden, en de andere mee naar huis genomen wordt. Dit raakt mij persoonlijk. Met zo’n keitje in mijn hand kan ik mij heel goed voorstellen dat dit warme steentje troost kan bieden
door het ‘gewoon’ in je hand te houden en aan de overledene te denken bij wie het andere steentje zich bevindt.

Aan het gebouw dat door Melati zal worden betrokken, zullen uiteraard, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant enkele aanpassingen worden gedaan. Bij de opening wordt de wijk uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. De bedoeling is om het centrum toegankelijk te maken voor iedereen en de
drempel laag te houden. Zo zullen er open dagen komen, maar ook regelmatig thema-avonden met sprekers over bijvoorbeeld digitale nalatenschap en rouwverwerking.

Meer lezen? Christian heeft op Vlaardingen24 diverse columns geschreven en uiteraard heeft Melati een eigen website: www.melati-uitvaartzorg.nl.

Dit artikel is eerder verschenen in Wijkkrant Holy.

L & D Vlaardingen Beheer B.V.

Robert Schumanring 49, Vlaardingen

Meer over L & D Vlaardingen Beheer B.V. →