Categorie├źn

Service

17 miljoen virologen (over zingen in de kerk)

17 miljoen virologen (over zingen in de kerk)
Nieuws

17 miljoen virologen (over zingen in de kerk)

  • Redactie
  • 16-05-2020
  • Nieuws
17 miljoen virologen (over zingen in de kerk)

Guus Fröberg bij de zij-ingang van de Bethelkerk

VLAARDINGEN – Sportschoolhouders en horecaondernemers zijn niet de enigen die zich het hoofd breken over (straks) weer opengaan voor publiek. Ook dominees van kerken doen dat.

Zo is Guus Fröberg predikant in de Bethelkerk in Vlaardinger Ambacht. Regelmatig beschrijft hij zijn gedachten over geloof en andere praktische zaken in zijn blog "Van Lusthof naar Bethel" . Deze week vroeg hij zich af hoe dat precies moet, als de kerk weer samenkomsten mag houden, met het zingen.  Hij schreef er een open brief over naar de landelijke kerk. Is het verantwoord of niet?

Guus Fröberg ziet allemaal meningen voorbij komen op social media en talkshows op tv en stelt dat het lijkt of nu iedereen er verstand van heeft:

,,Nederland kent in sommige -betere- tijden 17 miljoen voetbaltrainers en/of commentatoren. 'Als ze naar mij hadden geluisterd dan zou...Nederland? Ajax of welke club ook kampioen zijn geworden.' In deze tijden van corona lijkt het er soms op dat we 17 miljoen virologen hebben. Iedereen zegt er iets over, weet er iets over te zeggen en denk het beter te weten. Wanneer ik mijn oren te luisteren leg of wat lees op social media dan vliegen de meningen en vooral ook meninkjes over de gemeentezang in tijden van corona met de snelheid van een virus door de lucht. Wat in 'tijden van voetbal' vermakelijk is, is 'in tijden van corona' ergerlijk en verwarrend omdat het over meer dan verlies of winst gaat, maar over leven, ziekte en dood.

Over het zingen in de kerk, je kunt in je enthousiasme natuurlijk via ‘aerosolen’ (minuscuul fijne druppeltjes) nog wel wat overdragen. Guus wil het weten van de landelijke kerk:

,,Kan er vanuit de landelijke kerk een duidelijk -wetenschappelijk - onderbouwd antwoord worden geformuleerd over de gemeentezang, over het al of niet 'zingen in tijden van corona'.

Is het verantwoord of niet?


Is het een verantwoord risico of niet?


Kunnen wij nu, van 1 juni, vanaf 1 juli zingen?


Zal er ooit een dag komen dat wij weer zingen?

Guus Fröberg is vervolgens scherp waar het gaat om keuzes die economisch verantwoord zijn, maar het menselijke element opzij schuiven:

,,Daar gaat in de kerk gelukkig nog niet om. We mogen hopen dat de kerken gevrijwaard blijven van de onzalige scheiding 60-/60+ of 75-/75+ of welke economische cesuur ook. In de kerk speelt naast het wegen van de gezondheidsrisico's van de gemeentezang ook het belang van de gemeentezang voor de gemeenteleden mee.’’

En hij besluit: ,,Ik hoop dat er snel een onderbouwde duidelijkheid komt over het zingen in de kerk in tijden van corona.

Lever de kerk niet uit aan de zelfbenoemde virologen.

Met een hartelijke groet,

Ds. Guus A.V. Fröberg

slechts predikant,

geen viroloog.

Lees de hele brief en meer van Guus Fröberg  hier