Categorie├źn

Service

55 deelnemers aan eerste Geuzen Wandelmars

55 deelnemers aan eerste Geuzen Wandelmars
Nieuws

55 deelnemers aan eerste Geuzen Wandelmars

  • Redactie
  • 14-03-2022
  • Nieuws
55 deelnemers aan eerste Geuzen Wandelmars
VLAARDINGEN - Afgelopen zaterdag hebben 55 deelnemers de eerste Geuzen Wandelmars gelopen. Deze tocht van 34 kilometer loopt vanaf de Waalsdorpervlakte naar de Vlaardingen. Deze wandeltocht is speciaal georganiseerd om op een treffende manier het Vlaardings Geuzenverzet te gedenken en hierbij in het bijzonder de vijftien Geuzen en 3 Februaristakers die op 13 maart 1941 werden doodgeschoten. Veel Geuzen waren voor de oorlog lid van de Vlaardingse wandelvereniging Flardinga.

De wandelaars werden per bus vanuit Vlaardingen naar de Bourdonklok gereden op de Waalsdorpervlakte. In de bus werd het verhaal van de Vlaardingse Geuzen verteld door Hjalmar Theunissen van het Archief Vlaardingen. Heel bijzonder was dat hij werd bijgestaan door het persoonlijke verhaal van Cokkie Kraaijeveld, de kleindochter van de in 1941 omgebrachte Ary Kop. Het bezoek vervolgens aan het Nationaal Monument Oranjehotel waar zoveel verzetsstrijders hun laatste dagen van hun leven hebben doorgebracht heeft veel indruk gemaakt. De Wandelaars hebben daar de cel gezien van Maassluizer Sjaak Boezeman, de eerste Geus die vermoord werd. De cel is geadopteerd dankzij een deel van de opbrengst van de Geuzenwandelmars.

Met de wind in de rug en de zon in het gezicht trok de groep wandelaars verder richting het Binnenhof, Delft en langs de Vaart naar Schipluiden. Daar werd de groep vlak voor de grens van Vlaardingen onthaald op een lekker glaasje Schelvispekel, waarna witte rozen werden gelegd bij het Geuzengraf op begraafplaats Emaus. Daarna werd de eindsprint ingezet richting het eindpunt: Vulcaan aan de Oosthavenkade waar menig wandelaar onder het genot van een heerlijk Vlaardings biertje bijkwam aan de vele indrukken van de dag. De wandelmars was een succes volgens de vele berichten die de organisatie mocht ontvangen. Alle wandelaars hebben de wandelmars met succes volbracht en kregen daarom een oorkonde mee naar huis voor hun prestatie. Volgend jaar zeker weer.