Categorie├źn

Service

BBB ook in Vlaardingen de grote winnaar

BBB ook in Vlaardingen de grote winnaar
Politiek

BBB ook in Vlaardingen de grote winnaar

  • Redactie
  • 16-03-2023
  • Politiek
BBB ook in Vlaardingen de grote winnaar
VLAARDINGEN - De verkiezingen voor de Provinciale Staten van gisteren gaan de geschiedenisboeken in als de dag waarop een politieke aardverschuiving plaatsvond. In het hele land scoorde de Boer Burger Beweging (BBB) nog beter dan al werd verwacht. Zelfs in veel middelgrote steden werd de partij de grootste en Vlaardingen was daarop geen uitzondering. Met 13,2 procent van de stemmen staat BBB bovenaan in de uitslag. Ook de andere nieuwkomer JA21 scoorde in Vlaardingen opvallend goed met 7,7 procent. De winst van deze partijen ging met name ten koste van Forum voor Democratie dat vier jaar geleden een monsterscore behaalde maar gisteren werd gedecimeerd. 

De Vlaardingse verkiezingsuitslag kenmerkt zich verder vooral door de geringe verschuivingen. Over de hele linie zien we kleine verliezen, bijvoorbeeld voor VVD, D66, CDA en CU, niet toevalligerwijs de partijen die landelijk de coalitie vormen. Maar ook PvdA, Denk en PVV verliezen iets. Een kleine winst wordt geboekt door bijvoorbeeld GroenLinks. Nieuwkomers Volt (1,8%), BVNL (1,5%) en AWP (1,1%) krijgen in Vlaardingen nog niet echt voet aan de grond.

In onze drie buurgemeenten zien we een zelfde beeld. Ook in Schiedam, Maassluis en Midden-Delfland werd BBB de grootste en scoorde JA21 opvallend goed. In Schiedam en Maassluis net als in Vlaardingen verder weinig opzienbarends. Anders is dat in Midden-Delfland waar VVD en CDA wel forse klappen oplopen.

De gehele uitslag bekijken? Hier vindt u de resultaten!