Categorie├źn

Service

Big Brother in Vlaardingen

Big Brother in Vlaardingen
112

Big Brother in Vlaardingen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 06-04-2021
  • 112
Big Brother in Vlaardingen
VLAARDINGEN – Bij ‘Big Brother’ laten deelnemers zich vrijwillig volgen maar als u nietsvermoedend aan het wandelen bent dan wordt u misschien gefilmd zonder dat u zich daarvan bewust bent. Laat staan dat u hiervoor toestemming geeft.

Inmiddels staan er tenminste 180 particuliere camera’s geregistreerd in een database waar de politie in Vlaardingen uit kan putten als ze een verdachte in beeld willen hebben, of een onschuldige vrijpleiten. En dan zijn er ook nog heel veel camera’s die (nog) niet aangemeld zijn, zoals de deurbellen met camera die ‘oplichten’ als er iemand voorbij komt. En filmen?

In ieder geval wordt er dus niet alleen meer door de politie gesurveilleerd maar doen ook ‘gewone burgers’ dat. De VVD vroeg zich in november afgelopen jaar nog af of dat scheelt in de opsporing en bestrijding van criminaliteit. En speelde die vragen ook door aan het college van burgemeester en wethouders. Die kwamen deze week met de antwoorden.

,,De politie laat ons bij navraag over de effecten weten alleen een indicatie te kunnen geven over het aantal keren dat gebruik is gemaakt van camerabeelden in zaken binnen het eigen basisteam. Dat zijn gemiddeld 5 à 6 zaken per week. Het draagt bij om zicht te krijgen op verdachten of om juist betrokkenen te kunnen uitsluiten. Omdat camerabeelden alleen vaak niet voldoende zijn om als bewijs te dienen en iemand veroordeeld te krijgen, zijn meer factoren en bewijsmiddelen nodig. Daarom is niet te zeggen in hoeveel zaken camerabeelden daadwerkelijk hebben geleid tot een veroordeling.’’ Kortom, ze hangen er wel maar niet duidelijk is of ze effect hebben.