Categorieën

Service

Boskap Krabbepark bijna afgerond

Boskap Krabbepark bijna afgerond
Nieuws

Boskap Krabbepark bijna afgerond

  • Redactie
  • 15-10-2020
  • Nieuws
Boskap Krabbepark bijna afgerond

Een deel van de gekapte bomen is per boot afgevoerd naar een zagerij in Duitsland. Andere boomstammen gaan per vrachtwagen naar kleinere zagerijen in Nederland

VLAARDINGEN - Wie onlangs in het Krabbepark de hond uitliet of fietste kon het niet ontgaan: grote zaagmachines maakten herrie en her en der lagen stapels gekapte bomen. Staatsbosbeheer rondt de kapwerkzaamheden in het Krabbepark deze week af.

Het grootste deel van de gekapte bomen had last van essentaksterfte, een schimmelziekte waar de boom niet van geneest. De bomen moesten weg om gevaarlijke situaties te voorkomen. Ook zijn er bosvakken uitgedund: door bomen weg te halen, krijgen andere bomen de ruimte om goed verder te groeien. Staatsbosbeheer heeft de werkzaamheden uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Vlaardingen en in goed overleg met de Stichting Boombehoud Vlaardingen.

Gekapte boomstammen die nog van goede kwaliteit zijn, krijgen een nuttige bestemming als zaaghout. Een deel van het gekapte hout wordt in het gebied versnipperd. De rijplaten verdwijnen deze week en (afgezette) paden krijgen een veegbeurt en gaan weer open. In de periode hierna worden de bewerkte bosvakken weer netjes gemaakt. 

Hoe verder?

Natuurlijk komt er nieuw bos terug. De bosvakken worden vanaf het najaar van 2021 aangevuld met duurzame en gevarieerde boomsoorten, struiken en kruiden. Het nieuwe Krabbepark krijgt populierenbossen, vogelbossen, wilgenbossen en kleurenbossen. Deze variatie vergroot de biodiversiteit en verkleint de kans op ziektes. Ook bloemrijke graslanden en natuurvriendelijke oevers gaan voor meer kleur en verscheidenheid in de natuur zorgen. Hopelijk ontdekken bezoekers over enkele jaren nieuwe dieren in het Krabbepark, zoals de oeverzwaluw, de ijsvogel en wellicht de eekhoorn.

Begin 2021 start de gemeente met het herinrichten van het Krabbepark. Het gebied wordt recreatiever en toegankelijker. Het Krabbepark is naar verwachting in het najaar van 2022 gereed.