Categorieën

Service

Buitenplaats Van Ruytenburch feestelijk opgeleverd

Buitenplaats Van Ruytenburch feestelijk opgeleverd
Nieuws

Buitenplaats Van Ruytenburch feestelijk opgeleverd

  • Redactie
  • 27-09-2019
  • Nieuws
Buitenplaats Van Ruytenburch feestelijk opgeleverd
VLAARDINGEN - Met de onthulling van een toegangspoort en bijbehorende lantaarn werd ‘De Buitenplaats Van Ruytenburch’ op vrijdag 27 september weer symbolisch ‘teruggegeven’ aan de bewoners van Vlaardingen. Het weer werkte echter niet erg mee; een grote banner waar de kinderen van de wijk doorheen konden stormen was door regen en wind voortijdig kapot gegaan. Daarop probeerde men provisorisch een nogal breed papieren lint te spannen tussen de zuilen van de poort die toegang gaf tot de wijk, maar ook dat bleef niet zitten. Dit werd daarop dan maar vastgehouden door wethouder Ivana Somers en één van de directeuren van ‘bouwer’ Heijmans en dat werd doorgeknipt, in de regen. De huizen in de wijk zijn gelukkig een stuk steviger.

De nieuwbouw van de 166 woningen op de historische buitenplaats werd in de zomer van 2015 gestart en recent afgerond. Een project dat 10 jaar in beslag zou nemen werd door de grote animo en met de inzet van velen in vijf jaar gerealiseerd. Het resultaat is een mooie wijk met veel woningtypen.

De Buitenplaats Van Ruytenburch herbergt drie karakteristieke gebouwen: de Brandweerkazerne, het Poortgebouw en de Watertoren. De iconische Watertoren heeft een nieuwe bestemming gekregen als restaurant en bed & breakfast. De Brandweerkazerne en het Poortgebouw zullen worden verkocht aan ondernemers, waardoor de gebouwen een nieuwe multifunctionele functie krijgen in de wijk. Dat schiet echter nog niet echt op en eerdere belangstellenden, die er onder meer een verzamelgebouw voor zzp-ers van wilden maken, lijken afgehaakt. De oude brandweerkazerne blijft daardoor waarschijnlijk nog wel even in deze staat aan de rand van de wijk staan, en ziet er op het oog steeds meer vervallen uit. Toen bij de overdracht van de wijk aan wethouder Ivana Somers gevraagd werd wat zij het mooiste van de wijk vond antwoordde zij dan ook veelzeggend: ‘als die een bestemming heeft gekregen zal dat ongetwijfeld de brandweerkazerne met het poortgebouw zijn’.

Somers onthulde ‘tussendoor’ ook nog even dat het Rijk aan Vlaardingen een extra quotum had opgelegd aan te bouwen woningen; dat moeten er zo’n 2000 meer zijn dan in de oorspronkelijke plannen en de deadline daarvoor is 2030. De komende tien jaar zal er dus fors gebouwd moeten worden en dat gaat onder meer gebeuren bij Vijfsluizen. Dat wordt dan ook het volgende project van Heijmans in de stad: zo’n 250 woningen en 100 appartementen worden gebouwd op het voormalige Shell sportpark en daar werd vanmiddag ook al reclame voor gemaakt. Woonwijken heten tegenwoordig ‘Buitenplaats’ of ‘Park’ en de nieuwe wijk daar wordt Park Vijfsluizen. Volgens de bouwers een groene oase, uitstekend bereikbaar, hittebestendig (!!!) en voorzien van een natuurlijke groene geluidswering. Wie naar de maquette of foto’s kijkt ziet vooral een wijk die aan de ene kant tegen de rand van de A4/A20 ligt en aan de andere kant tegen het momenteel grootste verkeersknelpunt van de stad: Vijfsluizen. Maar met een goed verhaal lijk je alles te kunnen verkopen, wat ook zo was bij de wijk Nieuw Sluis, die ingeklemd ligt tussen de Deltaweg en de Unileverflat aan de ene kant en aan de andere kant de metrolijn en een klein stukje gras.