Categorieën

Service

Burgermeetproject luchtkwaliteit Vlaardingen afgerond

Burgermeetproject luchtkwaliteit Vlaardingen afgerond
Nieuws

Burgermeetproject luchtkwaliteit Vlaardingen afgerond

  • Redactie
  • 18-04-2024
  • Nieuws
Burgermeetproject luchtkwaliteit Vlaardingen afgerond

VLAARDINGEN - Op maandag 15 april is ter afronding van het luchtmeetproject door inwoners van de gemeente Vlaardingen een informatieavond gehouden in het Oude Stadhuis van Vlaardingen. Aanwezigen konden hun vragen stellen over het meetproject, maar ook over luchtkwaliteit in algemene zin. Vragen als ‘Is de lucht gezond?’ tot ‘Wat doet de politiek om de luchtkwaliteit in de regio te verbeteren?’.

Luchtmeetproject

50 inwoners van Vlaardingen hebben één jaar lang zelfstandig de luchtkwaliteit gemeten in de gemeente Vlaardingen. Het meetproject is een manier om mensen bewust te maken over de lucht die we inademen. Aan een gezamenlijke meetnet kan iedereen een steentje bijdragen en worden partijen samen gebracht. Tot slot kunnen de opgedane inzichten door de gemeente gebruikt worden om gericht luchtbeleid te maken.

Rapport luchtkwaliteit Vlaardingen

DCMR heeft de deelnemende inwoners begeleid bij het proces, de meetresultaten geanalyseerd en toegelicht. De laagste waarden stikstofdioxide (NO2) komen voor in het noorden van Vlaardingen (ten noorden van de snelweg A20) en de hoogste waarden in het zuiden dichtbij Scheur/Nieuwe Maas en de industrie. De concentraties NO2 in Vlaardingen zijn voornamelijk afkomstig van het verkeer en de scheepvaart. Op alle meetlocaties zijn de concentraties ruim onder de wettelijke norm. Maar zoals in grote delen van Nederland nog wel boven de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zonder flinke nieuwe maatregelen lokaal, nationaal en internationaal, om de uitstoot verder terug te dringen is de WHO-advieswaarde voor NO2 voorlopig niet te halen.