Categorieën

Service

Buurtbewoners 'niet blij' met nieuwbouw op Dok99 terrein

Buurtbewoners 'niet blij' met nieuwbouw op Dok99 terrein
Nieuws

Buurtbewoners 'niet blij' met nieuwbouw op Dok99 terrein

  • Redactie
  • 06-09-2023
  • Nieuws
Buurtbewoners 'niet blij' met nieuwbouw op Dok99 terrein

VLAARDINGEN – Als raadslid van VV2000/Leefbaar Vlaardingen stond ze op de barricaden, toen er mogelijk bungalows gebouwd zouden worden, op een groenstrook aan het Muskuskruid. Als wethouder lijkt Ivana Somers echter zo’n beetje elk mogelijk plekje in Vlaardingen te willen bebouwen met appartementen of huizen(blokken). Zo enthousiast als ze zichzelf en de plannen daarbij presenteert zijn omwonenden en belanghebbenden niet altijd.

Afgelopen week werd er nog een overeenkomst gesloten door Somers met Apex Investments over een pand aan de Zomerstraat 41. Buurtbewoners hebben inmiddels laten weten niet echt gelukkig te zijn met nog eens 22 tot 25 appartementen in een toch al volle VOP/Centrumwijk. En dat geldt ook voor omwonenden van voormalig bowlingcentrum Dok99 aan de Anna van Saksenweg. Het bowlingcentrum annex restaurant brandde af in december 2020 en er zijn vergevorderde plannen om daar ook ruim 40 appartementen te bouwen.

Aan de Louise de Colignylaan heeft een groep bewoners alternatieve ideeën om het allemaal wat beter in te passen in de wijk, wat ‘leefbaarder’ te houden. En daarbij doen ze, volgens eigen zeggen, niet al te moeilijk; het geplande appartementencomplex ‘gewoon’ een stukje opschuiven. Zo’n twintig meter, en dan ook de Anna van Saksenweg aanpassen. Dat is namelijk (nog) de enige weg uit dat stuk wijk, en het stopt qua verkeer daar regelmatig op. Laat staan als er zich calamiteiten voordoen.

De gemeente vindt het verplaatsen van de bouw met een meter of twintig eigenlijk maar niks en in augustus van dit jaar reageert een bewonersgroep daar weer op: ,,De door u geuite bezwaren tegen ons planvoorstel vinden wij onbegrijpelijk. Ons tweede voorstel betreft slechts het opschuiven van het gehele gebouw, waarbij het ontwerp en dus het aantal woningen ongewijzigd kan blijven. Hiermee zou het plan ook commercieel haalbaar moeten zijn’’.

Vervolgens stelt die bewonersgroep een aantal vragen over de bezwaren van de gemeente; over de bezonning van het nieuwe complex, over de bomen die er weg moeten en over de geluidsbelasting (geluidsdruk) van het complex. Die gemeente zegt bijvoorbeeld dat er meer gezonde bomen moeten wijken bij de plannen van de omwonenden. ‘De gemeente kapt zelf ook wel gezonde bomen maar dan wordt er gezegd dat er voor iedere boom weer twee terugkomen’, zo betogen de bewoners. En daarmee vinden ze de bezwaren van de gemeente deels onzinnig.

De bewonersgroep beschikt tenslotte niet over alle stukken van de besluitvorming rond Dok99. Maar ze hebben daar wel eerder om gevraagd via een WOB-procedure (Wet openbaarheid van bestuur). Die wetgeving is overigens vervangen door de WOO, de wet Open Overheid. Die overheid blijkt volgens de omwonenden echter niet zo open, want op de vragen van 25 april 2022 naar die ‘onderliggende’ stukken is nog geen antwoord gekomen.