Categorieën

Service

Club Duif speelt Dr. Jazz in kader van Geuzenmaand

Club Duif speelt Dr. Jazz in kader van Geuzenmaand
Uit

Club Duif speelt Dr. Jazz in kader van Geuzenmaand

  • Redactie
  • 13-03-2024
  • Uit
Club Duif speelt Dr. Jazz in kader van Geuzenmaand

VLAARDINGEN - Club Duif ontrafelt op 22 maart tijdens de Geuzenmaand het opmerkelijke verhaal van Dr. Jazz. De voorstelling die onderdeel uitmaakt van het officiële programma van de Geuzenmaand is te zien in de Kroepoekfabriek.

Ieder jaar in maart wordt in Vlaardingen stilgestaan bij het verzet van de Geuzen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rondom de uitreiking van de Geuzenpenning, bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen, worden door tal van cultuurspelers activiteiten georganiseerd die de betekenis ervan versterken. Club Duif speelt op uitnodiging van de Geuzenmaand de voorstelling Dr. Jazz.

Dr. Jazz was een alom geprezen jazzcriticus, -publicist en radiomaker in het Duitsland na de Tweede Wereldoorlog met een opmerkelijke voorgeschiedenis die Club Duif ontrafelt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij een overtuigde nazi én een vooraanstaand officier die zich ontpopt tot ambassadeur en beschermer van de jazz. Hij noemt zichzelf: Dr. Jazz.

Dr. Jazz trekt zich weinig aan van het jazzverbod van Adolf Hitler en laat zich in uniform fotograferen met de befaamde gipsyjazzgitarist Django Reinhardt die hij zelfs de hand boven het hoofd zou hebben gehouden. Hij schrijft nieuwsbrieven over jazz die aan het Duitse front heimelijk worden gelezen. Tegelijkertijd blijft hij loyaal aan diezelfde Hitler door als luchtmachtofficier te strijden voor de overwinning van het Derde Rijk. .

Zijn vermogen om het onverenigbare te verenigen, fascineert de makers van ‘Dr. Jazz’. Een jonge theatermaker met een obsessie voor jazz en geschiedenis brengt samen met drie

aanstormende top(jazz)muzikanten de wereld van Dr. Jazz tot leven met eigen teksten, soundscapes en poëzie van J.A. Deelder. En met onweerstaanbare jazzmuziek. .

Club Duif brengt met deze theatrale jazzsessie een ode aan de jazz die sinds de Tweede Wereldoorlog definitief symbool staat voor vrijheid en rebellie. Voorgoed. ‘Altijd. Jazz was. Jazz is. Jazz blijft.’ (J.A. Deelder)

Tickets en meer via www.kroepoekfabriek.nl 

Poppodium De Kroepoekfabriek

Koningin Wilhelminahaven ZZ 2a, Vlaardingen

Meer over Poppodium De Kroepoekfabriek →