Categorieën

Service

College 'regelt' snel vertrek vluchtelingen uit Vlaardingen

College 'regelt' snel vertrek vluchtelingen uit Vlaardingen
Nieuws

College 'regelt' snel vertrek vluchtelingen uit Vlaardingen

  • Redactie
  • 09-02-2022
  • Nieuws
College 'regelt' snel vertrek vluchtelingen uit Vlaardingen
VLAARDINGEN – Afgelopen donderdag nam een meerderheid van de gemeenteraad een motie aan over de vluchtelingen die tijdelijk op een boot aan de Oosthavenkade verblijven. Voor een aantal partijen was het genoeg en moet de boot en haar bewoners snel vertrekken uit Vlaardingen. Vandaag maakte het college bekend dat de motie uitgevoerd zal worden.

Sinds 5 november worden in Vlaardingen vluchtelingen opgevangen. Zij verblijven op een hotelschip dat maximaal 8 weken zou blijven liggen. Nog voor het aflopen van deze acht weken heeft de gemeente Vlaardingen een aanwijzing gekregen van de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Aboutaleb van Rotterdam (die op zijn beurt weer een aanwijzing heeft gekregen van de staatssecretaris) met de verplichting om de noodopvang van vluchtelingen voor maximaal 6 maanden te verlengen. Bij een officiële aanwijzing ben je verplicht deze op te volgen. Later bleek dat er geen juridische grondslag was voor deze aanwijzing vanuit de staatssecretaris. 

In de raadsvergadering van 3 februari werd op initiatief van ONS Vlaardingen, Leefbaar Vlaardingen en de AOV, de indieners van de motie, een debat gevoerd over de zaak. Daarbij is de motie “Aan onze plicht voldaan, afspraak is immers afspraak” aangenomen. Het college is nu in overleg met het COA zodat zij de overplaatsing gaat regelen. Aansluitend daarop zal het college het gedoogbesluit voor de asielboot intrekken.

,,De opvang is zonder overlast en met een beperkt aantal incidenten verlopen’’, aldus het college. ,,De veiligheid van de inwoners van Vlaardingen is niet in het geding geweest’’.

Hoe snel de boot en haar bewoners zullen vertrekken, is nog onbekend.