Categorie├źn

Service

De grote dag is aangebroken

De grote dag is aangebroken
Nieuws

De grote dag is aangebroken

  • Redactie
  • 19-12-2021
  • Nieuws
De grote dag is aangebroken
VLAARDINGEN/BELGIË - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Het is eindelijk 19 december 2021. Vandaag is de grote dag: de dag dat mijn koor Larochante zijn Kerstconcert geeft in de prachtige kerk van La Roche. Jaren geleden droomden Marco Kalkman (Schiedamse musicus) er tijdens een wandeling over hoe mooi het zou zijn om ooit een concert te geven in deze kerk die, als de zon op de ramen schijnt, allerlei schitterende kleuren laat zien op vloertegels, stoelen, pilaren, beelden en het indrukwekkende orgel.

Inmiddels heb ik er al vele malen gezongen. Ook op orgel begeleid door Marco. Maar nog nooit als dirigente van het koor van La Roche. En dat is op deze zondag dan toch het geval. Tot op het laatste moment is het spannend gebleven of het concert door zou gaan. Er kwamen een tijdje terug opnieuw covid-maatregelen. Repetities van koren waren niet langer toegestaan. Concerten wel. We hebben er een weg in gevonden. Zo was onze Generale Repetitie tegelijkertijd een openbaar concert.

Ik heb enorm veel geleerd in de afgelopen vier maanden. Ik weet inmiddels waar ik goed in ben en waarin ik er nog lang niet ben. De koorzangers zijn enorm gemotiveerd. Pauzes mochten niet meer. Ze wilden alle tijd aan het zingen besteden. Ik verlengde de repetities met een half of een heel uur en bouwde extra repetities in. Geen punt. Iedereen was even enthousiast! Wellicht was het voor heel veel koorleden de eerste keer dat ze in een opera zingen.

Ik heb geweldig goede herinneringen aan de Kerstopera AMAHL AND THE NIGHTVISITORS van Gian-Carlo Menotti. Ik zong de rol van de moeder van Amahl op de avond dat ik 39 jaar werd. Dit keer ben ik 68 jaar en al heel gauw 69 jaar. Het is dus even geleden, maar ik kende de muziek nog! Destijds speelde onze dochter Mara als herderskind mee. Zij is inmiddels 40 jaar. In de opera in Hengelo speelde Niek Weghorst de rol van Amahl. Hij wilde echt het vak in. Door nekkramp werd hij op 17-jarige leeftijd uit het leven weggerukt... Ditmaal is Amahl een meisje van 13 jaar. Nou ja, meisje… Ze steekt een eind boven me uit. Ik dacht een primeur te hebben, maar Eric ontdekte op YouTube een uitvoering met een eveneens vrouwelijke Amahl. 

Eric heeft de regie op zich genomen. Twee koorleden zorgen ervoor dat iedereen in een herders- of koningskostuum loopt (het is een verhaal over de drie Koningen die bij Amahl en zijn moeder aankloppen op weg naar het kindje Jezus). We hebben een pianiste en een fluitiste. U herinnert zich wellicht nog Marijke Flûte van ons ex-trio MaGMa. Ik ben er voor de muziek en de dans van de herderinnen. 

Voor de pauze zingt het koor kerstliederen. We werden door de kerk van Houffalize gevraagd om ook daar te zingen tijdens hun kerstconcert op 2e kerstdag. De organist van de kerk daar zal ons begeleiden. Bovendien zullen we drie traditionele kerstliederen samen zingen met de koorleden van Houffalize en omgeving. Wat een heerlijke Kerst dus! 

De plannen om naar Nederland te gaan direct na de Kerst lijken in duigen te vallen na de laatste persconferentie van Rutte en De Jong. Het spijt me om te horen dat jullie alweer in een lockdown zitten tijdens de feestdagen! En wij zien onze kinderen en kleinkinderen voorlopig helaas dus ook niet... Maar toch wens ik iedereen hele fijne Kerstdagen en het allerbeste voor 2022!

Joyeux Noël en Bonne Année, Marijke Persijn