Categorieën

Service

Dirigente van het heerlijke koor Larochante

Dirigente van het heerlijke koor Larochante
Nieuws

Dirigente van het heerlijke koor Larochante

  • Marijke Persijn
  • 26-09-2021
  • Nieuws
Dirigente van het heerlijke koor Larochante
VLAARDINGEN/BELGIË - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Het is zondagmorgen. De zon schijnt! Het is weer ons Paradijsje. Omdat ons brood en de jam op zijn, loop ik naar de nieuwe bakker. Een lekker ochtendwandelingetje langs de weg, maar ook langs de rivier. Croissants, pain complet en de duurste jam die ik ooit gekocht heb, maar wel bijzonder: abricot-orange. Lekker samen op het terras ontbijten in de zon met uitzicht op de Ourthe, die nu weer kalm langs ons huis stroomt. Bardo aan onze voeten.

In huis kamperen we nog maanden. In januari beginnen ze onze hele benedenverdieping aan te pakken: alle vloeren er uit net zoals de keuken en de badkamer. De vaste kasten, deuren, portalen weg. En helaas ook mijn podium.

We hebben een huurhuis gevonden voor de maanden januari tot en met april 2022. Op een mooi vakantiepark, waar ook onze vrienden Ineke en Ger wonen. De verhuizers komen de eerste week van het nieuwe jaar de boel inpakken en opslaan. De nieuwe keuken is na ellenlange gesprekken met een geduldige medewerkster ontworpen. 

De ontvochtiger heeft wekenlang dag en nacht gedraaid. Emmers vol water waren het resultaat in alle kamers. Twee deuren sluiten nu weer. Naar de wc gaan betekent nog steeds dat je geen privacy hebt. Arme gasten.

Ha, over gasten gesproken: van de week kwamen opeens vrienden van ons op bezoek. Ze waren in de buurt met hun camper en zochten een plekje op camping Pouhou, waar Eric op dat moment was om te helpen met gesprekken van de eigenaresse met iemand van een glamping-bedrijf.  Henk gaf me zijn zelfgeschreven boekje 'De positieve kant van tegenslag: Het levensverhaal van Henk Smit, over tegenslag ervaren, aanvaarden en vergeven.' 

Eigenlijk had ik gisteren in Londen moeten zijn voor de cd-opname in de studio van de 'National Opera', samen met zangeres Marie-Elaine uit Wales, pianist Aëron en Marie’s zangleerlinge, de zeer jonge Grace. Er is veel aandacht voor dit project en het is fijn om te zien dat Marie nog eenmaal vol op in de schijnwerpers staat in het land, waar ze een echte diva is geweest die grote rollen in alle bekende opera’s vertolkte.

Ikzelf heb me destijds teruggetrokken uit ons gezamenlijke project, toen ik merkte dat onze verwachtingen over dit project en onze delen daarin uiteen liepen. Bovendien bleef Bardo tegen alle verwachting in leven en hij kan geen moment meer zonder ons. De overstroming kwam totaal onverwachts en nam ons totaal in beslag. De covid is er nog steeds, net zoals die vreselijke mondkapjes in het openbaar vervoer. Ik zie mezelf echt niet urenlang met zo’n ding op reizen. Engeland binnenkomen is er ook niet makkelijker op geworden. Grace was er al als understudy, zodat ik me met een gerust hart kon terugtrekken. Ze konden zich samen voorbereiden op de grote dag van gisteren.

Het idee is dat Eric en ik volgend met de camper naar Wales rijden en dat Marie en ik daar samen zullen zingen. En dat vind ik ECHT leuk. Het fantastische is dat ik, dankzij mijn nieuwe baan als dirigente van het heerlijke koor LAROCHANTE, dag en nacht met Kerstmuziek bezig ben. Mijn favoriete bezigheid! Er komt wel veel meer bij kijken dan alleen dirigeren, maar ik geniet met volle teugen. Eric en ik maken samen allerlei video’s voor de koorleden, zodat ze ook thuis kunnen studeren. Zo kan U op mijn kanaal 'Marijke Vlog' inmiddels de volgende video’s vinden:

Douce nuit/ Les anges dans nos campagnes/ Il est né, le divin enfant/ Gaudete, Christus est natus/ The Angel Gabriel/ Un enfant est né/ Venez vite voir la pucelle/ La berceuse des vieux bergers/ Bergers Amahl/ Vite, vite, courons vite/ Christmas Lullaby/ La prononciation de Christmas lullaby/ Goodnight/ All the stars have left the sky/ Emily, Emily/ Olives and quinces/ Un flambeau, Jeannette, Isabelle. Gebruik ze gerust om zelf te zingen of Franse Noëls in te studeren! Natuurlijk zijn we op zoek naar bassen en tenoren voor het koor en voor de rollen van de Drie Koningen. Ex-Vlaardinger Ren de Vree heeft zelfs een oproep met foto in zijn Waals Weekblad geplaatst. MERCI Ren!!! 

Alors: chantons Noël! A la prochaine, Marijke Persijn