Categorieën

Service

Doe nu iets tegen verkeershufters!

Doe nu iets tegen verkeershufters!
Nieuws

Doe nu iets tegen verkeershufters!

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 30-06-2022
  • Nieuws
Doe nu iets tegen verkeershufters!

Fotografie: Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Er circuleerde op social media al even de oproep om vanavond naar het Stadhuis van Vlaardingen aan de Markt te komen. Met zoveel mogelijk mensen en met spandoeken waarop bijvoorbeeld de straat genoemd werd waar hardrijders gevaarlijke overlast bezorgen. ‘Een vuist maken en laten weten dat we het niet langer pikken’ en ‘de gemeente dwingen maatregelen te nemen’, zo stond het in de oproep.

Het was vanavond wel meer dan een handjevol demonstranten dat zich verzameld had bij het stadhuis, met een spandoek en enkele borden, maar meer dan twintig waren het er niet. Een pittige regenbui werkte waarschijnlijk ook wel tegen. Daarnaast waren er wat politici waaronder wethouder Bart Bikkers en wat vertegenwoordigers van de pers. Toch is een veel grotere groep Vlaardingers van mening dat er veel te vaak te hard wordt gereden op verschillende wegen in de stad. En dat leidt niet alleen tot overlast, herrie en gevaarlijke situaties maar soms ook tot verschrikkelijke ongelukken, zoals onlangs op de Holysingel waarbij de 16 jarige Zara Philip om het leven kwam.

,,Vandaag nog ‘klokte’ ik een auto op het Liesveldviaduct op 94 kilometer per uur’’, aldus een verontruste en vooral ook boze bewoner van het centrum. ,,Er is zoveel meer mogelijk dan nu om gevaarlijke situaties in te dammen, maar de gemeente, de politie en straks misschien ook nog Provinciale Staten, het wijst allemaal naar elkaar. ik heb zelf staan janken als een kind bij die boom aan de Holysingel waar dat meisje werd herdacht. Een oplossing komt er echter nog niet en de burgemeester geeft tot op heden ook niet thuis als we een gesprek aanvragen hierover’’.

Vanuit de Holysingel waren er nog wat meer bewoners vertegenwoordigd in de groep vanavond. ,,Als het mooi weer wordt dan hoor je de motoren al ‘grommen en brullen’, aldus één van hen. We hebben een paar jaar geleden nieuwe dubbele beglazing gekregen maar dat voldoet niet wat betreft het buitensluiten van de herrie. We begrijpen best dat op dergelijke doorgaande wegen je niet zomaar verkeersdrempels kunt aanleggen. Maar je kunt er wel flitspalen neerzetten, een 30 km zone van maken of trajectcontroles aanbrengen’’.

Kort voordat de raadsvergadering startte vanavond werd er nog even herrie gemaakt; om de politiek maar ook de burgemeester te laten ervaren wat de bewoners van bijvoorbeeld het Liesveldviaduct of de Holysingel dagelijks en langdurig ervaren. In enkele korte toespraken van onder meer raadslid Ron Boers van Heel de Stad werd nog eens extra aandacht gevraagd voor de problemen. Boers, die zich wat later bij de demonstratie voegde, benadrukte dat hij zo vaak vragen had gesteld en maatregelen had geëist maar dat antwoorden en acties uitbleven vanuit het college. Dat hij zich hierdoor niet liet ontmoedigen of stoppen maakte hij nog eens extra duidelijk. Aan het slot sprak de aanwezige wethouder Bart Bikkers nog met enkele demonstranten.