Categorie├źn

Service

Duurzaamheidsmarkt bij De Hoeksteen

Duurzaamheidsmarkt bij De Hoeksteen
Uit

Duurzaamheidsmarkt bij De Hoeksteen

  • Ingezonden mededeling
  • 06-09-2022
  • Uit
Duurzaamheidsmarkt bij De Hoeksteen
VLAARDINGEN - Op zaterdag 10 september is er van 11.00 tot 16.00 uur weer een informatiemarkt over duurzaamheid op het schoolterrein bij De Hoeksteen aan de Olmendreef 100. Het programma is dit jaar uitgebreider dan ooit. De voorgenomen energietransitie in de Drevenbuurt, zorgt voor veel vragen van buurtbewoners. Daar hopen we samen met de gemeente en de andere deelnemers aan de markt een antwoord op te kunnen geven. De enorme stijging van de energieprijzen maakt dat de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen steeds korter wordt. 

Wethouder Koen Kegel, met duurzaamheid en energietransitie in zijn portefeuille, komt de Duurzaamheidsmarkt 2022 officieel openen. Hij zal dat doen door een ‘aardgasvrije pannenkoek’ te gaan bakken. De stroomvoorziening voor de markt wordt geleverd door een zonne-aggregaat; accu’s met zonnepanelen.

Wat staat er zo al op het programma?

De Gemeente Vlaardingen is vertegenwoordigd op de informatiemarkt met het Project Drevenbuurt Aardgasvrij. Informatie over het procesverloop. Hoe kunnen bewoners van de Drevenbuurt zelf meedenken en meewerken aan het wijkuitvoeringsplan?Projectmedewerkers geven antwoord op uw vragen. In de stand staat ook de ‘blauwe doos’ waar u vragen, opmerkingen, aanmeldingen voor de vervolgbijeenkomst enz. in kunt deponeren. (Antwoord op de reeds gestelde vragen kunt u terugvinden op de website).

Vertegenwoordigers van de gemeente geven toelichting op het Ophoogplan fase 3 (Platanendreef Oost, Kastanjedreef, Cederdreef en Acaciadreef). U kunt ook kennismaken met de wijkmanager voor Holy Mariella Danse en collega’s . ,,Als wijkmanager werk je aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijk. Denk hierbij aan thema’s als schoon, heel en veilig, wonen, sociaal en de aanpak van de leefomgeving. Dit doe je samen met bewoners, bedrijven en organisaties/instellingen die in de wijk wonen en werken. Om goed te weten wat er speelt en leeft in de wijk kom ik graag in contact.''

De werkgroep Groen en Ophogingen, met de actie 'Plant een heg', heeft samen met Klavertje4 een stand. Klavertje4 geeft informatie over uw tuin. Met name voor uw voortuintje dat door de ophoging van uw straat waarschijnlijk opnieuw ingericht moet worden. Er zijn folders over groene tuintjes en heggen, waar en welke planten of struiken u het beste kunt planten en informatie over een klimaatbestendige tuin. Jeroen Hooijmeijer is in de ochtend aanwezig om op specifieke vragen advies te geven. Bezoekers krijgen een zakje bloemenzaad mee.

Werkgroep Energietransitie

Inductie koken
Als er niet meer op aardgas gekookt kan worden, is inductie een goed alternatief. De meeste mensen vinden die overstap niet prettig. Onbekend maakt onbemind. Daarom kunt u het op de markt zelf eens proberen. Kom een pannenkoek bakken en ervaar hoe makkelijk en snel inductie werkt. Twijfelt u of uw pannen geschikt zijn voor inductie, neem er dan een mee, dan kunt u het uitproberen.

De meterkast
Is de elektrische installatie van uw huis nog wel van deze tijd? In veel woningen is die installatie al 45 jaar oud. Toen gebruikten we veel minder apparaten met een stekker in huis. Waar moet op gelet worden bij toekomstige ontwikkelingen? Denk aan veiligheid, het aantal groepen en een evenwichtige belasting ervan, aardlekschakelaars, aansluiting voor het laden van een elektrische auto, 3-fase krachtstroom een kookgroep en meer. Aan de hand van een voorbeeld groepenkast krijgt u uitleg over de verschillende aansluitmogelijkheden en een veilige elektriciteitsinstallatie.

Stijnen
Het Vlaardingse installatiebedrijf Stijnen is aanwezig en kan u informeren over de gevolgen van de energietransitie. Welke energiebron er in de plaats zal komen voor aardgas is nu nog niet duidelijk. Zij kunnen u uitgebreid informeren over en tonen voorbeelden van een waterstof ketel, een warmtenet aansluitset en een warmtepomp. Valt dit te combineren met het bestaande warmteafgifte systeem (radiatoren, convectoren of vloerverwarming) in uw woning?  Deskundige uitleg op al uw vragen over installaties.

Schotgroep
De Schotgroep, wel bekend in de Drevenbuurt van de tankwagens van Schot voor het ophogen van kruipruimtes. Dit in combinatie met vloerisolatie is een belangrijke stap in het energiezuiniger maken van een woning. Bij de stand kunt informatie krijgen over isolatie mogelijkheden en de verschillende isolatie- en ophoogmaterialen.

Woonwijzerwinkel
WoonWijzerWinkel is het energieloket voor Vlaardingen. Ze zijn met de WoonWijzerWagen aanwezig op de informatiemarkt. Verschillende oplossingen en materialen voor het verduurzamen van uw huis. U kunt een woningscan laten doen om te zien wat voor u de beste oplossingen zijn. Ze bieden ook handige kleine hulpmiddelen voor verduurzaming en besparing.

Kunstroute
De Kunstroute loopt dit jaar langs de volgende locaties: Esdoorndreef  25, 29 en 33 en  Kornoeljedreef  31. De bewoners daar stellen onder andere schilderijen, sieraden, woonaccessoires en tassen ten toon. De locaties zijn te herkennen aan de groene ‘strandvlaggen’ van Duurzaam op Dreef.

Vlaardings Energie Collectief

Willem de Zwijgerlaan 49, Vlaardingen

Meer over Vlaardings Energie Collectief →