Categorie├źn

Service

Een vos voor de Vossenstraat

Een vos voor de Vossenstraat
Nieuws

Een vos voor de Vossenstraat

  • Redactie
  • 23-05-2023
  • Nieuws
Een vos voor de Vossenstraat

fotografie: Gemeente Vlaardingen

VLAARDINGEN - Geschiedenis sijpelt door de haarvaten van onze stad. Soms zó intens, dat het heden letterlijk niet hechten wil. Het pand op de hoek van de Westhavenkade met de Vossenstraat huisvestte ooit een haringkuiperij. Tot op de dag van vandaag zit er nog zoveel zout in de muren dat de verf aan de buitenzijde blijft bladderen. De Vlaardingse kunstenaar Jeroen Verhoeff maakte een werk om heden en verleden van deze muur met elkaar te verzoenen. Het kunstwerk gaat ook onderdeel uitmaken van Escape Museum van Museum Vlaardingen, een spannend spel met een zoektocht door de stad.

Verleden: van Kruycken en Vossen
De geschiedenis van de Vossenstraat doet vermoeden dat Vlaardingen niet altijd een straatnamencommissie gehad heeft: Het straatje heette ooit de Kruyckesteeg, naar de familie Kruyck die in het hoekhuis met de Westhavenkade woonde. Maar de familie Kruyck maakte plaats voor de familie De Vos. Gerrit Adriaensz. de Vos (ca. 1605-1679) maakte 45 jaar lang onderdeel uit van de vroedschap/stadsregering. De naam van het straatje veranderde na verloop van tijd in Vossenstraat.

In de Vossenstraat was ooit een ‘vloedsteen’ ingemetseld. De steen is vandaag de dag onderdeel van de collectie van het Museum Vlaardingen. Op deze steen staan twee overstromingen, die van 1682 (circa 2,33 m + NAP) en die van 1775 ( circa 2,50 m + NAP).

Heden: bladderende muur en een creatieve schilder
Wie nu vanaf de Westhavenkade de Vossenstraat in slaat, duikt tussen min of meer blinde muren richting de Landstraat. Jeroen Verhoeff, wiens atelier ook in de Vossenstraat gevestigd is, bedacht dat het de hoogste tijd was om de straat te verlevendigen. Nu is dat ook net waar Verhoeff bekend om staat: het vastleggen van leven. Hij maakte in afstemming met de eigenaar van het pand een groot kunstwerk waarin, net als vroeger, de historische vloedlijn van de vloed uit 1775 weer zichtbaar worden in de straat. Op de vloedlijn, houdt een grote levensechte vos het ternauwernood droog. Het werk is op een plaat gedrukt zodat het zout in de muur de vos niet aan kan tasten. De keuze voor de vos, past niet alleen goed bij de naam van de Vossenstraat. Het is een dier dat steeds vaker de oversteek waagt vanuit het groen rondom onze stad richting bewoond gebied.