Categorieën

Service

Geen animo voor vuurwerkshow met Oud en Nieuw

Geen animo voor vuurwerkshow met Oud en Nieuw
Nieuws

Geen animo voor vuurwerkshow met Oud en Nieuw

  • Redactie
  • 25-09-2023
  • Nieuws
Geen animo voor vuurwerkshow met Oud en Nieuw

VLAARDINGEN - Het is verschrikkelijk slecht voor het milieu, geeft veel overlast en leidt elk jaar weer tot gewonden en zelfs doden. En toch steken we iedere jaar massaal vuurwerk af, hoewel knalvuurwerk officieel verboden is. GroenLinks is altijd verklaard tegenstander geweest van de ‘vuurwerktraditie’ en diende in mei een motie in om Vlaardingen een alternatief te bieden: een uitstootvrije jaarwisseling, met een centrale show die door gemeente en ondernemers gezamenlijk georganiseerd wordt. De VVD en ONS Vlaardingen kwamen met een aanvulling om ook te kijken naar een klassieke show met ‘echt’ vuurwerk en een hybride show; zo eentje waarbij vuurwerk met bijvoorbeeld drones of lasers wordt gecombineerd.

Afgelopen week kwam het college met de resultaten van een onderzoek naar beide moties, en wat bleek: er is geen draagvlak onder bedrijven of stichtingen (Stichting Vlaardingen750 en Stichting Vlaardingen Partners worden genoemd) om dit mee te organiseren, en te betalen. Voor een beetje show betaal je al gauw een honderdduizend euro en dan heb je iets wat zo’n tien minuten duurt. En het afsteken van gewoon vuurwerk door Vlaardingse burgers verminder of verhinder je er niet mee.

Een alternatief is een Winter Evenement. Hierbij wordt gedacht aan een schaatsbaan en een wintermarkt / kerstmarkt. ,,Een evenement voor alle Vlaardingers dat zorgt voor saamhorigheid en verbinding’’, aldus het college in een raadsmemo. Op basis van de eerste voorlopige plannen komen de kosten uit op ongeveer € 295.000. De kosten voor de gemeente zijn afhankelijk van een eventuele subsidie. Die zal naar verwachting dan wel weer in de binnenstad komen, en niet als Winterterras in het Oranjepark.