Categorieën

Service

Gemeente Vlaardingen: ‘Website woensdag weer online’

Gemeente Vlaardingen: ‘Website woensdag weer online’
Nieuws

Gemeente Vlaardingen: ‘Website woensdag weer online’

  • Redactie
  • 15-08-2023
  • Nieuws
Gemeente Vlaardingen: ‘Website woensdag weer online’
VLAARDINGEN – Een afspraak maken voor paspoort of rijbewijs, het kan nog even niet via de website van de gemeente Vlaardingen. De reden? Een grootscheepse DDoS aanval die de boel plat gelegd heeft sinds vorige week woensdag. Op een korte tijd na, de gemeente heeft heel even een contactformulier op de eigen website kunnen zetten.

De aanval was opgezet vanuit Rusland, zo bleek uit de IP adressen bij de eerste aanvalsgolf, en richtte zich op de servers van het bedrijf Visma Roxit. Die verzorgen de hosting en software voor veel gemeentes maar konden de aanvallen op de website www.vlaardingen.nl niet afdoende stoppen. Het is niet zo dat de gegevens op de servers zijn gehackt of gestolen. De Pro-Russische hackersgroep genaamd NoName05716 heeft eerder de aanvallen opgeëist, zo werd bevestigd door het Nationaal Cyber Security Centrum. Ook in besloten groepen op Telegram werd de website van de gemeente genoemd als potentieel doelwit.

De gemeente wacht nu op een definitieve oplossing, en dat moet leverancier Visma Roxit regelen, aldus Gerard de Groot, directeur bedrijfsvoering van de gemeente. ,,Je verwacht dat zo’n professionele partij dat die hiertegen bestand is’’. Natuurlijk is de gemeente zelf wel eindverantwoordelijk voor haar website en de beveiliging ervan.

De website en alle pagina’s ervan, plus gegevens, moeten nu overgezet worden naar een beschermde omgeving. Veel gemeenten, die ook doelwit waren, werken daar al langer mee, maar Vlaardingen nog niet. Sinds enige jaren is veel van de eigen expertise op het gebied van ICT verdwenen bij de gemeente, en uitbesteed naar externe partijen. Overigens konden we op de website van Visma Roxit ook niet direct ontdekken hoe daar de beveiliging in elkaar steekt, of welke services daarin worden geboden.

De gemeente laat in ieder geval weten dat op het stadskantoor zelf nog wel allerlei diensten voor haar inwoners geregeld kunnen worden. Even langsgaan op het Westnieuwland dus. Daarbij is bellen via 010-2484000 ook een mogelijkheid en op Facebook en X ( voorheen Twitter) zijn de medewerkers ook bereikbaar.

Een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen verklaarde te verwachten dat de website op woensdag 16 augustus weer 'in de lucht' is.