Categorie├źn

Service

Geuzenpenning uitgereikt aan twee laureaten

Geuzenpenning uitgereikt aan twee laureaten
Nieuws

Geuzenpenning uitgereikt aan twee laureaten

  • Redactie
  • 15-03-2022
  • Nieuws
Geuzenpenning uitgereikt aan twee laureaten

Fotografie: Paul Meuldijk

VLAARDINGEN – De meeste leden van het Geuzenverzet uit de Tweede Wereldoorlog waren afkomstig uit Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam. Op maandag 14 maart werd in Vlaardingen zowel het Geuzenverzet herdacht als de Geuzenpenning uitgereikt. De herdenking begon om 13.00 uur op de Vlaardingse begraafplaats Emaus bij de Geuzengraven, met om 13.10 uur een toespraak van de Schiedamse burgemeester Cor Lamers, het leggen van kransen en bloemen en een minuut stilte. Hierna volgde via de Hoogstraat de Wandeling van Vrede en Vrijheid, een tocht van het Geuzengraf naar de Markt. Daar startte om 14.00 uur de herdenking bij het Geuzenmonument. 

De Geuzenpenning 2022 werd vervolgens uitgereikt in de Grote Kerk van Vlaardingen. Dat gebeurde door Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden. Dit jaar ging de Geuzenpenning naar Lawyers for Lawyers. Lawyers for Lawyers (L4L) is een onafhankelijke en non-politieke organisatie die het goed functioneren van de rechtsstaat bevordert. Dit doet zij door advocaten wereldwijd te steunen die door hun werk moeilijkheden ondervinden en risico lopen. 

De laureaat van 2021, Malgorzata Gersdorf, kreeg ook de Geuzenpenning uitgereikt. Vorig jaar kon de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof niet naar Nederland komen door de coronacrisis. Malgorzata Gersdorf is hét boegbeeld in de strijd voor een onafhankelijke rechtspraak in Polen.
 

Geuzenmaand

Maart staat in Vlaardingen in het teken van de Geuzen. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers van de Geuzenmaand het publiek meer bekendmaken met de Geuzen en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. Zie voor een overzicht van activiteiten, deelnemende partijen en achtergrondinformatie  www.geuzenmaand.nl