Categorieën

Service

GroenLinks pleit voor straattandarts

GroenLinks pleit voor straattandarts
Politiek

GroenLinks pleit voor straattandarts

  • Redactie
  • 16-03-2024
  • Politiek
GroenLinks pleit voor straattandarts

VLAARDINGEN - Esther van Wieringen, raadslid voor GroenLinks dringt er bij het stadsbestuur van Vlaardingen op aan te onderzoeken of er in Vlaardingen een straattandarts kan komen. In Rotterdam en Schiedam is die er al. In Nederland zit mondzorg niet in het basispakket van de zorgverzekering, om geld te besparen, slaan veel mensen de periodieke controle over met als gevolg dat de problemen alleen nog maar groter worden. Een straattandarts zou voor die groep uitkomst bieden.

,,Voor wie weinig geld heeft of geen goede verzekering heeft, komt tandzorg en een bezoek aan de tandarts vaak niet op de eerste plek. Voor minima, dak- en thuislozen en mensen met verslavingsproblematiek zijn er allerlei redenen om de tandarts te mijden'', betoogt van Wieringen. ,,Een gebit dat niet goed functioneert kan leiden tot grote problemen, is slecht voor de gezondheid en vermindert de algehele weerstand. Gebitsproblemen kunnen ontstekingen veroorzaken en pijn geven, daarnaast kan er sprake van schaamte zijn. Schaamte kan negatieve gevolgen hebben voor het functioneren in het dagelijks leven van deze groep mensen. Mensen kunnen hierdoor in sociaal isolement raken of durven niet op sollicitatiegesprek uit schaamte voor hun gebit.''

Van Wieringen wil van het stadsbestuur weten of bekend is hoeveel Vlaardingers een bezoek aan de atndarts overslaan. ,,Wat kost het concept van de straattandarts en wat is ervoor nodig om dit in Vlaardingen mogelijk te maken?'', wil Van Wieringen weten.