Categorie├źn

Service

GroenLinks wil andere aanpak eikenprocessierupsen

GroenLinks wil andere aanpak eikenprocessierupsen
Politiek

GroenLinks wil andere aanpak eikenprocessierupsen

  • Redactie
  • 11-06-2020
  • Politiek
GroenLinks wil andere aanpak eikenprocessierupsen
VLAARDINGEN – Eikenprocessierupsen wegzuigen of verbranden? GroenLinks vindt dat dat beter kan: Zet biodiversiteit in en stimuleer ook de natuurlijke vijanden van deze rups.

Raadslid Neill Voorburg van GroenLinks heeft er een brief over geschreven aan het college. Hierin vraagt hij of het college bereid is om, als tegengaan van overlast nodig is, eikenprocessierupsen te reguleren via het aantrekken van natuurlijke vijanden en via meer gevarieerde aanplant. ,,GroenLinks kiest voor het aanpakken bij de bron in plaats van symptoombestrijding’’, aldus Voorburg. ,,Verschillende natuurlijke vijanden van de processierups, zoals de sluipwesp en de koolmees, lijden momenteel ernstig. Hun aantallen lopen sterk terug als gevolg van het krimpen van leefgebied, verstening en gebrek aan biodiversiteit. De gehele keten is uit balans. Daar bovenop komt het landelijke gebruik van pesticiden en de structureel veel te hoge stikstofuitstoot en bijbehorende verzuring van de natuur. Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt voor zeer insect- en vogelonvriendelijke leefomstandigheden. De stijgende temperaturen zijn daarnaast een andere verklaring voor de toename van het aantal processierupsen. De processierups is een van de insectensoorten die als gevolg van klimaatverandering op zoek is naar een nieuwe woonplek.’’

Wegbranden of wegzuigen is geen permanente oplossing, zo vindt GroenLinks. Experimenten met het zaaien van planten en het plaatsen van nestkasten om de natuurlijke vijanden van de processierups te lokken, laten zeer goede resultaten zien. GroenLinks wil structurele oplossingen en dus biodiversiteit als uitgangspunt nemen voor het aanplant en maaibeleid van Vlaardingen. De partij roept het college daarom op om de oplossingen tegen de overlast die de rupsen meebrengen hierin te zoeken.