Categorieën

Service

Groep 7 ’t Palet Holy aan de slag met democratie

Groep 7 ’t Palet Holy aan de slag met democratie
Onderwijs

Groep 7 ’t Palet Holy aan de slag met democratie

  • Redactie
  • 25-09-2023
  • Onderwijs
Groep 7 ’t Palet Holy aan de slag met democratie

VLAARDINGEN - Op woensdag 20 september is in groep 7 van basisschool ’t Palet Holy de feestelijke, allereerste les van Pak@ Democratie geven. Pak@ Democratie is een educatief lesprogramma dat kinderen de beginselen van democratie leert en ze daarnaast actief betrekt en uitdaagt om hun eigen rol in de stad en samenleving te ontdekken. Pak@ laat kinderen goed geïnformeerd meedenken met de gemeente. De lesmethode is ontwikkeld door de Kleine Ambassade en wordt vanaf deze maand in gebruik genomen op een groot aantal basisscholen in Vlaardingen.

De gastles begon met een oproep van wethouder Lianne van Kalken. Aan de hand van een persoonlijk bericht nodigde de wethouder de kinderen uit groep 7 van juf Krista uit: ,,Graag nodig ik jullie uit om mee te denken en mee te doen in Vlaardingen. Om in onze stad prettig met elkaar te kunnen samenleven, is het belangrijk dat we rekening houden met elkaar. Ik vind het belangrijk dat jullie ontdekken hoe je daar als actieve Vlaardinger zélf een steentje aan bij kunt dragen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich fijn voelen in de stad.''

Met Pak@ Democratie ontdekken de kinderen dat dat niet altijd makkelijk is. Want hoe ga je ermee om als iemand een totaal andere mening heeft dan jij? Hoe maak je keuzes die voor jou goed zijn, maar ook voor een ander? En hoe kun je zelf een rol spelen in jouw gemeente? Want dat kan niet alleen later, als volwassene, maar ook nu al als kind. In de komende weken komt dit tijdens de opdrachten en spellen allemaal aan bod. De kinderen verdiepen zich in vraagstukken die spelen in de gemeente Vlaardingen en denken mee over oplossingen.

Alle kinderen aan de slag met democratie

Pak@ wordt de scholen aangeboden door de gemeente Vlaardingen. Het programma biedt kinderen en leerkrachten in één koffer al het lesmateriaal dat nodig is om direct aan de slag te gaan met democratie. Het materiaal wijst de weg; aan de hand van verschillende spelvormen worden de onderwerpen democratie en burgerschap van A tot Z tot leven gebracht. Door deze opzet is de leerstof geschikt en aantrekkelijk voor kinderen van alle niveaus. En dat is belangrijk, want iedereen moet kunnen meedenken en meedoen. Met Pak@ Democratie doen kinderen veel kennis op én worden ze uitgedaagd om zich te ontwikkelen tot sociale en betrokken burgers die nu en in de toekomst hun eigen plek weten te vinden in de maatschappij. 

SIKO

Burgemeester van Lierplein 71, Vlaardingen

Meer over SIKO →