Categorie├źn

Service

Grote schoonmaak in het riool

Grote schoonmaak in het riool
Nieuws

Grote schoonmaak in het riool

  • Redactie
  • 11-03-2022
  • Nieuws
Grote schoonmaak in het riool

foto: Robert Dukel

VLAARDINGEN - Het is een mysterieuze wereld: daar buiten ons zicht in het donker, speelt zich van alles af waar we geen weet van hebben. Ten minste… zo lang het goed gaat. Zodra er iets spaak loopt in dit ondergrondse doolhof, dan hebben we de poppen aan het dansen. Om dat te voorkomen, stond de afgelopen week in het teken van de grote schoonmaak in het diepriool dat van de Antony Knottenbeltsingel via de Burgemeester Verkadesingel richting het gemaal Holy loopt. 

Snelweg voor viezigheden
Maar wat is dat dan, zo’n hoofdverzamelriool, ook wel diepriool en collecteurriool genoemd? De ene rioolbuis is de andere niet. Daar waar bij u door de straat misschien best een flinke betonnen buis loopt, is het collecteurriool een echte knoeperd. Het is een buis van 1 meter hoog waar al het rioolwater van de hele wijk doorheen gaat. Het schoonmaken van deze snelweg van menselijke viezigheden is een flinke klus. De schoonmaakploeg gaat hier gewapend met hogedrukspuit, zuigwagen, camera op af.

Poetsen, poetsen, poetsen!
Voor de klus werd het riool in gedeeltes afgesloten met wat onze rioolmannen een ‘flubber’ noemen; een bal die opgeblazen wordt tot hij het riool volledig afsluit. Met een hogedrukreiniger wordt dit gedeelte van het riool schoongespoten terwijl het water weggezogen wordt. Als het stuk buis droog en schoon is, maakt een camera inspectiebeelden. Als het werk gedaan is, is een volgend deel van het riool aan de beurt.