Categorie├źn

Service

Heel de Stad: protest tegen vlaggen verwijderen?

Heel de Stad: protest tegen vlaggen verwijderen?
Politiek

Heel de Stad: protest tegen vlaggen verwijderen?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 31-07-2022
  • Politiek
Heel de Stad: protest tegen vlaggen verwijderen?
VLAARDINGEN – Wat hebben de Oekraïense vlag, de omgekeerde nationale driekleur en de vlag van de raadsfractie van Heel de Stad met elkaar gemeen? Het zijn alle drie, min of meer, uitingen van protest; tegen de oorlog in het oosten van Europa, tegen de stikstofmaatregelen en tegen een ‘onheuse bejegening’ in de raadszaal.

Ron Boers van Heel de Stad stelde er afgelopen week een tiental vragen over, en hij startte daarbij zijn betoog bij het aangekondigde weghalen van vlaggen en spandoeken door de Provincie Zuid Holland. Let wel: het gaat dan vooral om vlaggen en spandoeken die mogelijk gevaar voor bijvoorbeeld de verkeersveiligheid op kunnen leveren. Boers lijkt in zijn vragen alle kanten op te schieten, en vraagt zich af waarom de burgemeester wel een tafelvlag in de kleuren van de Oekraïense vlag neerzet maar tegelijkertijd het tafelvlaggetje van Heel de Stad verbiedt. En waarom er besloten is dat de Oekraïense vlag op openbare gebouwen als het stadhuis opgehangen mocht worden. Boers: ,,Het stadhuis is eigendom van de Vlaardinger. Zij hebben geen toestemming gegeven voor het plaatsen van de vlag van Oekraïne. Wie heeft dit besluit genomen?’’ En kan dan ook misschien de omgekeerde Nederlandse vlag opgehangen worden?

Boers vervolgt verder met het stellen van vragen over spandoeken, vlaggen en de verkeersveiligheid. ‘Hoe zit dat dan en hoeveel dodelijke ongelukken hebben er daardoor dan al plaatsgevonden?’ Moet de burgemeester en zijn wethouders zich niet wat meer druk maken over verkeersveiligheid op wegen waar asociaal hard gereden wordt, in plaats van het weghalen van vlaggen?, besluit Boers. Daar lijkt hij zeker een punt te hebben, maar Boers weet ook wel dat het juist de gemeenteraad is, waar hij zelf deel van uitmaakt, die hierover besluiten neemt. En bij de laatste vergadering van het afgelopen politieke jaar is daarover ook een motie aangenomen die werd ingediend door ONS.Vlaardingen, SP, PvdA, AOV, Heel de stad, Beter voor Vlaardingen en Stadsbelangen Vlaardingen.