Categorie├źn

Service

Herrie uit de haven: iedereen is het zat!

Herrie uit de haven: iedereen is het zat!
Politiek

Herrie uit de haven: iedereen is het zat!

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 31-03-2022
  • Politiek
Herrie uit de haven: iedereen is het zat!
VLAARDINGEN - De vele schepen in de drukbezochte haven van Vlaardingen produceren dag en nacht een hoop geluid. Schepen hebben ook als ze stilliggen energie nodig en die produceren zij met hun eigen generatoren. Volgens SP-raadslid Willem de Man is dat niet nodig: “Aan de kade kunnen grote stopcontacten worden aangelegd zodat schepen gebruik kunnen maken van groene geruisloze walstroom.”

Een mooi streven, want omwonenden tot ver in de nabijgelegen Oostwijk hebben hier al langer last van, en de SP trekt hier overigens al langer over aan de bel. Dat deden eerder (en vaker) overigens ook GroenLinks en de Fractie Boers, tegenwoordig Heel de Stad geheten. Twee jaar terug betoogden Ron Boers en Tim Thiel al dat DFDS niet in een woonwijk hoort, want teveel overlast, stank en herrie. En in 2018 stelde Neill Voorburg van GroenLinks er ook al vragen over aan het college, waarin Bart Bikkers van de VVD verantwoordelijk was voor milieu. Tot nu toe lijkt het echter alleen maar drukker geworden met het laden en lossen van de schepen en de daarbij vrijkomende geluidsoverlast. Afgezien dan van de periodes van ‘relatieve rust’ vanwege corona. En er is inmiddels ook alweer gestart met de bouw van een nieuwe woonwijk, er vlak naast, op Vijfsluizen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft recent laten weten dat dit geluid dat vrijkomt van het schip betrokken moet worden bij de milieuvergunning van het overslagbedrijf. De SP wil nu van de wethouder weten of deze geluidsnormen alsnog in de vergunningen worden meegenomen. Ook wijst de SP het college op de mogelijkheden om voor deze aansluitingen subsidie aan te vragen. Zodra de hele haven is voorzien van walstroom wil de SP dat schepen die herrie blijven maken met hun eigen generatoren worden geweerd. Daar zit hem momenteel overigens het probleem: een deel van de herrie makende en vervuilende schepen kunnen gewoonweg nog niet aangesloten worden op walstroom.

De betreffende staatssecretaris is overigens Vivianne Heijnen en die is weer van het CDA. Als het CDA in Vlaardingen na de komende formatie in het college weet te komen met een eigen wethouder, dan gloort er misschien hoop voor de inwoners van de Oostwijk.