Categorieën

Service

Hoe werkt het handelen in NFT’s? 

Hoe werkt het handelen in NFT’s? 
Nieuws

Hoe werkt het handelen in NFT’s? 

  • Ingezonden mededeling
  • 05-05-2022
  • Nieuws
Hoe werkt het handelen in NFT’s? 
De kans is groot dat je de laatste tijd veel over NFT’s hebt gehoord. Wellicht hebben Non-Fungible Tokens wel je interesse gewekt en zie je hier een interessant verdienmodel in. Dit roept dan al snel de vraag op hoe het handelen in NFT’s precies werkt. In dit artikel geven we je het antwoord.

Wat is een Non-Fungible Token?

Om je een compleet beeld te geven in de NFT handel leggen we je eerst uit wat een Non-Fungible Token is. Je kunt een NFT het beste zien als een digitaal eigendomscertificaat van een uniek digitaal object. Dit digitale object kan van alles zijn. Denk hierbij aan een digitaal kunstwerk, een afbeelding, een muziekstuk of een video. Om je een beeld te geven: zelfs het allereerste sms’je wat ooit verstuurd is, de eerste emoticon wat gebruikt is en de eerste Wikipedia pagina die op het internet verschenen is, is als NFT verhandeld en ook nog eens tegen een aanzienlijk geldbedrag.  

Hoe interessant is de handel in NFT’s?

Door het creëren van een NFT zorgt je ervoor dat er een eigendomschap wordt gekoppeld aan een digitaal object. Om de eerste Wikipedia pagina als voorbeeld te nemen: tot voor kort was dit algemeen bezit. Door deze pagina als NFT te verhandelen, is er iemand eigenaar van dit digitale object geworden. Deze pagina kan echter voor veel mensen een collectors item zijn en hieruit kan het bekende economische vraag en aanbod model (lees: een handel) ontstaan. Er kan immers een emotionele en esthetische waarde aan het digitale goed gekoppeld worden. De interesse in de handel in NFT’s geeft een beeld van de potentie hiervan. De kans is zeer groot dat beroemdheden en bedrijven er steeds meer voor kiezen om de waarde van hun creaties om te zetten naar NFT’s.

Hoe werkt de handel in Non-Fungible Tokens? 

De handel in Non-Fungible Tokens werkt relatief eenvoudig. Als je in het bezit bent van een NFT, of je hebt een Non-Fungible Token gecreëerd. Op het moment dat je de NFT van de hand wil doen, kun je deze uploaden op een NFT marktplaats. Hier kun je metadata aan het object toevoegen om de geïnteresseerde van de benodigde informatie te voorzien. Vervolgens wordt dit ‘mapje’ met data tezamen verpakt in een zogenaamde ‘hash’ waarbij een wiskundige formule cryptografisch wordt omgezet naar een gecodeerde versie. Vervolgens kun je de NFT registreren in een blockchain. Dit is een openbare digitale database. Hierdoor is voor iedereen inzichtelijk dat jij de bezitter bent van het digitale object. Het eigenaarschap is hiermee dus gecreëerd maar ook de mogelijkheden om met de NFT te handelen. Als je “alleen” interesse hebt om in NFT’s te handelen en geen intentie hebt om een Non-Fungible Token te creëren kun je ook gebruik maken van een initiatief als NFT Profit. Voor de handel in Non-Fungible Tokens gebruik je in veel gevallen dollars maar er zijn platforms die werken op basis van cryptocurrency.